Fyra sätt att anställa

Var inte rädd för att anställa. Det finns anställningsformer som passar olika behov på arbetsplatsen. Följ Du&jobbets arbetsrättsskola för chefer – du lär dig vad som krävs för att uppfylla lagens krav och får ett konstruktivt arbetsklimat!

Detta får chefer bestämma

Kan du förflytta en anställd till en annan uppgift? Dra in semestern när högarna hopar sig? Tvinga med ovilliga på en kvällsaktivitet? Detta kan vara komplicerade frågor som du som chef ska kunna hantera. Jag ska nedan försöka att reda ut vad chefer har för rätt att bestämma.

Skärpt lag förbjuder diskriminering

Den svenska diskrimineringslagen skärptes den 1 januari i år och högre ersättningar kommer i framtiden att delas ut till de som blivit diskriminerade. Lagen har utökats till att även omfatta nya diskrimineringsgrunder, så nu gäller det att hålla tungan ännu mer rätt i mun när man rekryterar personal eller sätter löner.

Sommarvikarie? Här är reglerna

Det har börjat droppa in mail i din inbox med semesteransökningar. Alla vill vara lediga i juli, och du börjar fundera på vem som egentligen ska utföra allt arbete i sommar. Till din räddning kommer då sommarjobbarna! Det finns några saker du bör tänka på inför rekryteringen.