Uber måste anställa förare i Kalifornien

Om företaget har kontroll över hur personer utför sitt arbete ska de anställa dem, enligt en ny lag.

Taxiföretaget Uber måste liksom en rad andra appbaserade bolag anställa dem som arbetar för dem från och med nästa år. Det slog den kaliforniska senaten fast den 11 september. Den nya lagen tros få stora konsekvenser för den så kallade gig-ekonomin. Enligt lagstiftarna ska de som idag arbetar på kontrakt för app-företagen ses som anställda om företaget har kontroll över hur de utför sina uppgifter och om deras arbete är en del av företagets ordinarie verksamhet.

I Kalifornien kommer lagen att beröra minst en miljon personer som idag arbetar under osäkra villkor på kontrakt med app-företagen. Det handlar inte bara om taxiförare utan även om cykelbud, portvakter, byggnadsarbetare och många andra som på senare år förlorat sina möjligheter till fasta anställningar, för att istället försöka försörja sig inom gigekonomin.

En koalition av fackföreningar driver på för liknande lagstiftning i bl a New York, Washington och Oregon. Hittills har de inte nått några större framgångar, men de hoppas nu att det kaliforniska exemplet inspirerar även andra lagstiftare. I Sverige finns ingen lagstiftning som reglerar anställningsform för de som arbetar åt app-företag.

Jonas Fogelqvist