Nytt produkter i urval: Headset för störande miljöer

Buller har blivit ett problem även på kontor. Headset kan hjälpa.

Av Sveriges omkring 2,8 miljoner kontorsarbetande störs cirka 1,8 miljoner av störande prat i omgivningen, av stegljud och ljud från apparater, av telefonsignaler, m m. Det är sedan kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor blivit norm som också buller blivit ett problem på kontor. Skärmväggar och andra bullerdämpande enheter är inte alltid tillräckligt för att åstadkomma en allmän akustisk miljö som främjar lugn, möjlighet till koncentration och verbal telekommunikation.

En rad tillverkare av telefoniutrustning har noterat hur kontorens ljudmiljö försämrats och utvecklat headsets med bullerreducering och – i bästa fall – medhörning, vilket innebär att den som talar i mikrofonen också hör sig själv i hörlurarna, och alltså inte lockas att höja rösten, vilket är vanligt om hörlurarna enbart dämpar – ännu en bullerkälla. Tillverkarna av sådana headsets är många och söker överträffa konkurrenterna genom både design – låg vikt, bekväm passform, klart mikrofonljud, god brus- och aktiv bullerreducering, batteritid, anslutningsmöjligheter till olika enheter, snabb förändring av inställningar mm – och pris. Här är ett urval headsets med brusreducering i mikrofoner och bullerreducering i hörlurar.

Redaktör: Jan Enqvist
Kontakt: redaktionen@duochjobbet.se
Vi publicerar ett urval av mottagna produktnyheter.

HAR AKTIV BULLERREDUCERING
NYTT Bose presenterar en örontäckande headphone med sex inbyggda mikrofoner – NCH 700 – och med låg vikt. Mikrofonerna ger tillsammans med brusreduceringen en samtalskvalitet som mäter sig med den i en vanlig smartphone. I förhållande till en tidigare modell har bullerdämpning och ljudkvalitet förbättrats än mer.
Läs mer: www.bose.com

 

IDENTIFIERAR EGNA RÖSTEN
NYTT Sennheiser presenterar ett headset – MB 660 UC MS – med en avancerad aktiv bullerreducering och akustisk elektronik som identifierar den egna rösten hos användaren, i mängden av omgivningsljud. Den teknologin, i kombination med tre digitala mikrofoner medger mycket hög röstuppfattning, även i bullriga miljöer. Setet innehåller särskilda teknologier för att motverka vindpåverkan på mikrofonerna utomhus och för att släppa igenom tal från kollegor.
Läs mer: www.sennheiser.se


ENKELT FLYTTA SAMTAL
NYTT Jabra presenterar sitt headset Evolve 80 som är både passivt bullerdämpande, med speciellt designade öronkuddar, och aktivt bullerdämpande. Den senare funktionen aktiveras eller slås av med enkla knapptryckningar. Setet signalerar ”samtal pågår” med rött ljus och det röda ljuset kan också slås på vid önskemål om ostört arbete. En kontaktenhet (3,5 mm-kontakt) tillåter anslutning till dator, surfplatta eller mobiltelefon och gör det enkelt att flytta ett pågående samtal.
Läs mer: www.jabra.se


STÄNGER EFFEKTIVT UT YTTRE LJUD
NYTT Poly presenterar ett headset – Plantronic Blackwire 724 – för kontorsbruk. Kåporna är aktivt bullerreducerande och stänger effektivt ute yttre ljud, setet lämpar sig därför även för rätt så störande kontorsmiljöer. Designen har tagit hänsyn både till kontinuerligt telefonarbete och telefonarbete som sker av och till – det förra genom en tryckavlastande stoppning på bygeln, det senare genom att inkommande samtal blir klara att besvaras av att man bara tar på sig setet. Mikrofonen är brusreducerande.
Läs mer: www.plantronics.com