Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så påverkar corona-viruset arbetsplatsen

Kommer Corona-viruset att bli en global pandemi eller inte?

Publicerad: 2020-03-02

Finns det oro på din arbetsplats kring corona-viruset?  Så länge inte arbetsgivaren uppmanar till det har man ingen rätt att stanna hemma från jobbet.

Oron för corona-viruset sprider sig sedan viruset fått fäste i länder som Italien och Iran och antalet smittade i Sverige blivit fler. Än så länge håller dock myndigheterna en ganska låg nivå och exempelvis uppmanar Folkhälsomyndigheten barn att gå till skolan, även om de varit i norra Italien under sportlovet. Myndigheten menar att risken för ökad smittspridning på skolorna är liten.

Men det finns kommuner som går emot råden. Exempelvis har Staffanstorps kommun beslutat att både kommunanställda och skolelever som rest i områden med virusutbrott ska vara hemma under två veckor, oavsett om de har några symptom eller inte. Kommunen uppmanar berörda att söka smittbärarpenning från Försäkringskassan (läs mer i faktarutan).

Även i Vallentuna kommun ska anställda hålla sig hemma om de rest i riskområden.

Flera privata arbetsgivare har valt samma linje. Det gäller exempelvis Ericsson. Två arbetsplatser i Mölndal där anställda blivit sjuka har också valt att tillfälligt stänga arbetsplatsen. De anställda får jobba hemifrån.

Om en arbetsgivare på detta sätt uppmanar till att vara hemma har man  som medarbetare rätt till lön, oavsett om man kan jobba eller inte. Det finns dock ingen rätt att stanna hemma från jobbet bara för att man är rädd för smittan.

På ett antal arbetsplatser har dock fack och skyddsombud varit oroliga för de anställdas räkning, främst gäller det flygplatser. Exempelvis har både lastpersonal och städare på Arlanda uttryckt oro för att drabbas av viruset.

Under veckan har Folkhälsomyndigheten förändrat sin bedömning av risken för spridning i Sverige från ”låg” till ”måttlig”.

//OSCAR MAGNUSSON

Fakta/Smittbärarpenning

Som medarbetare kan man få smittbärarpenning om man tvingas avstå från arbete och därmed förlorar inkomst på grund av något av följande skäl:

  • En läkare har beslutat att personen inte får arbeta på grund av personen är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom.
  • Medarbetaren ska till en läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom.
  • Om medarbetaren har en sjukdom, en smitta, ett sår eller annan skada som gör att personen inte får hantera livsmedel.

Man måste ha ett läkarintyg som visar att man inte får arbeta på grund av risken för smitta.

Källa: Försäkringskassan.

Publicerad: 2020-03-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!