Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lägenhet dög inte som personalutrymme

Publicerad: 2020-01-30

Målarna använde ett skyddsrum som personalutrymme. Måleriföretaget menade att de skulle använda sig av bebodda lägenheter. Företaget döms nu att betala skadestånd.

Måleriföretaget utförde måleriarbeten i lägenheter åt fastighetsbolaget Järfällahus. De inblandade målarna använde ett skyddsrum som användes för materialförvaring och som bland annat saknades fönster och låsbara skåp som personalutrymme.

Vid en skyddsrond begärde det regionala skyddsombudet åtgärder.

– I andra branscher på svensk arbetsmarknad är det en självklarhet att personalen har tillgång till rena och välutrustade personalutrymmen, som innehåller alla de faciliteter som arbetet kräver. Måleribranschen tycks i många avseenden skilja sig kraftigt på just denna punkt, säger Niklas Holmqvist, Målarnas ombudsman för arbetsmiljöfrågor, till Målarnas facktidning.

Måleriföretaget menar att man anvisat de anställda att använda olika obebodda lägenheter på arbetsplatsen som personalutrymme. I de utrymda lägenheterna har det funnits sådant som låsbara skåp och mikrovågsugnar, enligt företaget.

Svenska Målarförbundet hävdar dock att målarna uppmanades att tillfälligt äta i en bebodd lägenhet där måleriarbeten pågick. Något annat personalutrymme anvisades inte. En del arbetstagare började äta lunch på restaurang. Vissa bytte om hemma eller i lägenheten.

– Det är inte bara själva utformningen och utrustningen i sig som är ett stort problem, utan också den totala avsaknaden av lunch- och omklädningsrum i sin helhet. Det är inte rimligt att målarna skall tvingas att byta om och äta i bristfälliga utrymmen som utsätter dem för hälsofara, då till exempel tvättmöjligheter och andra faciliteter saknas, säger Niklas Holmqvist.

Facket menar vidare att bolaget inte haft rätt att disponera lägenheter som personalutrymmen. Enligt arbetsmiljöavtalet, en del av kollektivavtalet, kan man inte använda utrymmen som arbetsgivaren inte förfogar över.

Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivarparterna har bevisbördan.  De har inte kunnat styrka påståendet om att lägenheter fick användas som personalutrymme.  De har t ex inte kunnat uppge namn på någon hyresgäst som gått med på att låna ut sin lägenhet till detta.

Enligt Arbetsdomstolen är det klarlagt att det inte funnits något personalutrymme som uppfyllt kraven i arbetsmiljöavtalet vid entreprenaden och att bolaget brutit mot arbetsmiljöavtalet.

Måleriföretaget döms att betala allmänt skadestånd med 65 000 kronor till Svenska Målareförbundet, och 25 000 respektive 15 000 till två av målarna.
Måleriföretaget får tillsammans med sin arbetsgivarorganisation också stå för rättegångskostnaderna.

Publicerad: 2020-01-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!