Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnor påverkas mer negativt av videomöten

Zoomtröttheten breder ut sig och är vanligare bland kvinnor än män, visar en ny stor studie av videomöten. Kvinnorna känner sig mer låsta vid skärmen och påverkas mer negativt av att se sig själva på skärmen.

Publicerad: 2021-04-23

Känslan av att vara fysiskt fångad är större under videomöten och det är svårare att avläsa kroppsspråk, visar forskningen. Foto: Colourbox.

Långa möten med bara korta pauser leder till det som kallas zoomtrötthet. Och det är kvinnor som drabbas värst. Det visar en studie där drygt 10 000 personer svarat på frågor om videomöten.

Kvinnor har längre möten och kortare pauser mellan sina möten. Ungefär var sjunde kvinna säger att de blir trötta eller extremt trötta av videomöten, medan bara var tjugonde man uppger det.

– De påverkas också mer negativt av den så kallade spegeleffekten än män. Den innebär att de är mer uppmärksamma på sig själva på skärmen, och jämför sig mer med andra, säger Geraldine Fauville, biträdande universitetslektor vid Göteborgs universitet, till tidningen Forskning & Framsteg.

På ett vanligt möte brukar fokus ligga på den som talar för stunden, men under ett videomöte kan det kännas som att alla tittar på dig hela tiden. Som deltagare blir man också mer låst och förväntas vara stilla.

Studien har genomförts av en forskargrupp vid Virtual Interaction Lab vid Stanford University i USA, där Geraldine Fauville tidigare var verksam.

//ANN PATMALNIEKS

RÅD TILL ARBETSPLATSER
Minska antalet möten och gör dem inte så långa.
Ha inte möten direkt efter varandra.
Se till att de anställda har höj- och sänkbara skrivbord, externa skärmar och tangentbord – det ökar rörligheten.

RÅD TILL DELTAGARE
Minska skärmfönstret på skärmen där mötesdeltagarna syns.
Stäng fönstret där du själv syns eller ha längre avstånd till kameran.

Foto: Colourbox.

Publicerad: 2021-04-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!