LO-yrken måste oftast jobba på plats

Ett viktigt ben i den svenska covidstrategin är att den som kan ska distansarbeta hemifrån. Men drygt nio av tio i arbetaryrken har varit på sin vanliga arbetsplats. Orsaken är framför allt att jobbet bara kan utföras där. Det visar en ny rapport från LO.
Meningsfullt men påfrestande i kontaktyrke

De som jobbar inom kommuner och regioner upplever i högre grad att de har intressanta, omväxlande och stimulerande arbeten jämfört med övriga på arbetsmarknaden. Det framgår av en ny rapport från SKR.
Sjukfrånvaron högst för dem utan gymnasieutbildning

Sjukfrånvaron är högre i grupper där färre arbetar än vad som brukar framgå. En sådan grupp är lågutbildade. Flest sjukpenningdagar, 21,8, har de utan gymnasieutbildning. Det framgår av en ny rapport från Försäkringskassan.
Svårt att mäta friskfaktorer på jobbet

Tydlighet och rimliga förutsättningar för chefen. Det är några av de friskfaktorer som identifierats i en ny rapport. Men de är svåra att mäta.
Unga vill veta mer om arbetsmiljö

Gymnasieungdomar vill ha mer kunskaper om arbetsmiljö. I synnerhet elever på högskoleförberedande program känner sig dåligt förberedda inför arbetslivet. Det visar en uppsats från Mittuniversitetet.
Ny nollvision för dödsfall i arbetslivet

Regeringen utvidgar nollvisionen för dödsolyckor på jobbet. Ingen ska behöva dö till följd av arbetet, exempelvis av stress. Det sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark när hon presenterade regeringens nya arbetsmiljöstrategi.
Reflektion bidrar till återhämtning

Många som arbetar inom offentlig sektor riskerar att bli sjuka av stress. Kollegial handledning under arbetstid kan göra det lättare att återhämta sig. Det visar en ny studie från Lunds universitet.
Regionala skyddsombud fortsatt ifrågasatta

Det finns en riksdagsmajoritet för att se över de regionala skyddsombudens verksamhet. En utredning kan nu vara på gång.
Stor efterfrågan på förare i pandemins spår

Den ökande e-handeln påverkar arbetsmarknaden. Efterfrågan på transportbud har ökat med 82 procent under 2020, säger Sandra Offesson, Arbetsförmedlingen. Det är den största ökningen av alla yrken.
Kolla dig själv: Vilken hemjobbartyp är du?

OLIKHET Arbetar hemma – det är något cirka var tredje gör nu i
pandemitid och det passar oss olika bra. Kolla vilken typ du mest liknar och se vad ledningen kan göra för att stötta! Psykologen Lukas Levay tipsar.