Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Hantera IT-panik!

Publicerad: 2015-09-03

Krånglande IT-system skapar lätt teknikpanik och kan stressa de flesta. Den digitala arbetsmiljön har därför blivit allt viktigare att hantera för landets skyddsombud. 

Åtta av tio använder datorer och IT i jobbet. Det är internet, mejl, rapportering och administration samt appar i mobilen. Men tekniken är inte alltid anpassad till arbetet. Den blir ett hinder, inte ett stöd. Dåliga IT-system kostar också arbetsgivarna stora belopp varje år.

I Karlstad arbetar fackförbundet Vision med att förbättra den digitala arbetsmiljön. Ett avstamp var en undersökning bland 735 medlemmar i Karlstads kommun som visade de förlorade ungefär en halvtimme om dagen när tekniken krånglade.

Det handlar dels om den fysiska miljön i datorjobbet – belysning, finns det höj- och sänkbara bord osv, dels om de psykosociala frågorna – den största och viktigaste delen, enligt Lénie Ivarsson, huvudskyddsombud för Vision i Karlstads kommun.

 – Vår enkät visar på väldigt dåliga resultat när vi frågar om möjligheterna att påverka inköp av nya programvaror och utrustning. Där vill vi ha mer att säga till om. Det är ute på arbetsplatsen som man vet om det funkar eller inte. Användarna kommer dock ofta in för sent i processen, säger Lénie Ivarsson.

En metod för skydds- och arbetsmiljöombud att få en fungerande digital arbetsmiljö är att göra IT-skyddsronder. Fråga de anställda på arbetsplatsen om de upplever en IT-stress och vilka uttryck den kan ta sig. På nätet finns det enkäter och verktyg för att göra sådana ronder.

– Det gäller att välja rätt metod beroende på hur mycket IT man använder. Helst bör man skapa en egen modell för utvärdering för att hitta de verkliga bovarna i det egna systemet, säger Lénie Ivarsson.

  • Läs mer om att undvika IT-panik i nya numret av Du&jobbet!

Publicerad: 2015-09-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!