Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Detta tycker partierna är viktiga jobbfrågor inför EU-valet

Fri rörlighet, samma villkor som i kollektivavtal när EU-medborgare jobbar här och en arbetsmarknadspolitik som utformas i Sverige. Det är några av de viktigaste jobbfrågorna, tycker partiernas förstanamn i tidningen Arbetets enkät inför EU-valet den 26 maj.

Publicerad: 2019-05-13

Jobb med schyssta villkor, samma som i kollektivavtalen ska gälla på svensk mark. En tredjedel av alla kvinnor i EU saknar ett avlönat arbete – så fler jobb i EU är jätteviktigt att driva i valet. Det anser Heléne Fritzon (S), fd migrationsminister och Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet.

Fler jobb kan skapas om man satser på grön tillväxt och väver in jämlikhet och jämställdhet, anser hon.

Även för Vänsterpartiet står arbetet för schyssta villkor i centrum, enligt Malin Björk, (V), europaparlamentariker.

– Vi behöver stärka skyddet för arbetsmiljön. Men parterna på den svenska arbetsmarknaden måste alltid få enas om bättre villkor än de miniminivåer som EU har.

Att kvinnor får ett stärkt skydd mot sexuella trakasserier och sexuellt våld på arbetsplatsen, likabehandling samt rätten att organisera sig, framhåller Alice Bah Kuhnke (MP), fd kulturminister. Hon vill häva blockeringen av det sk likabehandlingsdirektivet.

En inkluderande arbetsmarknad som gäller alla, inte bara de som har jobb, vill Soraya Post (FI), europarlamentariker ha.

– När människor lever i stort utanförskap eller på institutioner, då är arbetsmarknaden stängd för dem.

Ordning och reda, att trygghet och rimliga villkor råder på arbetsmarknaden, är viktigast för Jörgen Warborn (M), riksdagsledamot.

– Men att det samtidigt inte blir onödigt krångligt för företag när man utformar de reglerna. Han vill att arbetsmarknadspolitiken i högre utsträckning ska utformas på den nationella nivån och inte av EU.

Det viktigaste är att hålla tassarna borta från mycket av det nationella beslutsfattandet, tycker Fredrick Federley (C), europaparlamentariker. En fråga som EU dock bör hantera är frågan om cabotage och att röra sig över gränser med lastbilstransporter.

Sara Skyttedal (KD), kommunalråd, framhåller vikten av att EU respekterar de olika medlemsländernas arbetsmarknadsmodeller.

– Sverige har sin modell med partsförhandlingar, andra länder har minimilöner. Den inledda vägen, med exempelvis arbetsvillkorsdirektivet, är ett steg åt fel håll.

Den viktigaste arbetsmarknadsfrågan är att bevara den fria rörligheten inom Europa.

Utbytet med andra länder är grundpelaren för vår starka ekonomi och i förlängningen jobb i Sverige. Det tycker Karin Karlsbro (L), fd politisk tjänsteman och lokalpolitiker.

Att stoppa den sk sociala pelaren är viktigast för Peter Lundgren (SD), europaparlamentariker.

– Jag vill över huvud taget inte att EU ska lägga sig i svensk arbetsmarknad.

När det gäller eventuella ändringar av rörligheten för företag och mellan länder, kommenterar han:

– Vi kan inte bara ha öppna dörrar för folk som kommer och jobbar. När vi behöver arbetskraft ska vi givetvis ta emot det, säger han i tidningen Arbetets enkät.

Publicerad: 2019-05-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!