Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tyst minut hedrar jobbets döda

I morgon fredag, klockan 12, uppmärksammas alla som avlidit på grund av olyckor eller sjukdomar i arbetet, genom en tyst minut.

Publicerad: 2012-04-26

Ifjol dog 61 personer i olyckor på svenska arbetsplatser. Hittills i år har 19 dödliga arbetsolyckor inträffat.

Men jobbet dödar i själva verket betydligt fler varje år. Det kan handla om upptill 1 000 arbetsrelaterade dödsfall, till följd av olika sjukdomar, sådant som exponering för asbest eller hjärtinfarkter. Det framgår av en sammanställning, gjord på uppdrag av Arbetsmiljöverket.

Den tysta minuten för att hedra de avlidna har utlysts av LO. En manifestation som stöds av många andra organisationer.

Den tysta minuten hålls i anslutning till Workers Memorial Day, en internationell dag, anordnad av fackliga organisationer i världen, för att uppmärksamma dödsolyckor och skador på arbetsplatser. Den äger i år rum den 28 april. Eftersom det är en lördag har LO valt att hålla sin manifestation på fredag, när fler arbetar.

•Byggnadsarbetare i Handen i Stockholm har startat en egen kampanj som går ut på att skicka gamla arbetshandskar till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Bland dessa gamla arbetshandskar ska 111 märkas som inne till de personer som omkommit på byggen de senaste 10 åren.

Publicerad: 2012-04-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!