Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tolerera inte sexismen på jobbet!

Rebecka Bohlin och Sara Berg. Foto: ordfrontforlag.se

Publicerad: 2013-10-17

Tolerera inte sexismen på jobbet!

Är du kvinna och har lägre lön på jobbet än dina manliga kollegor? Blir du utsatt för härskartekniker? Bit inte ihop – säg ifrån, uppmanar Rebecka Bohlin och Sara Berg i ny bok.

Kvinnor blir lönediskriminerade och mer utsatta för sexuella trakasserier och trakasserier som har samband med kön än män. Den könsuppdelade arbetsmarknaden i Sverige har också lett till en värdediskriminering – det arbete som kvinnor gör värderas ofta lägre, oavsett kraven i arbetet. Detta syns också i lönekuvertet.

– Jag har gått omkring i 10 år och tänkt att den här boken måste skrivas – en bok som väver samman kunskap om hur det ser ut med könsdiskriminerande strukturer, vilka rättigheter man har – men också vad man kan göra konkret i svåra situationer. Därför blev boken till, berättar Rebecka Bohlin, journalist, som tillsammans med Sara Berg, pedagog, har skrivit ”Bit inte ihop – Sätt gränser på jobbet”.

Boken utgår från feministiskt självförsvar – en metod som handlar om att kvinnor delar med sig av sina erfarenheter av att vara kvinna i ett ojämställt samhälle och tillsammans söker efter fungerande strategier för att hävda sina rättigheter och försvara sig.

– Både jag och Sara har jobbat med feministiskt självförsvar riktat mot unga tjejer. Vi är nu i 40-årsåldern och vi vet att många kvinnor stöter på problem på jobbet. Det kan till exempel handla om härskartekniker som förminskande eller osynliggörande.

I boken finns ett 50-tal berättelser och konkreta situationer, där det också föreslås en möjlig lösning. Det kan till exempel handla om en arkitekt som presenterar en byggnadsritning. Någon frågar: ”var ska varutransporten komma in?”. Arkitekten svarar ”bakifrån”, varvid en man säger ”jaha du gillar det så alltså?” och alla skrattar. Arkitekten rodnar och blir tyst.

– Vi har en ramsa som upprepas i boken: Namnge. Kritisera. Säg vad du vill.

I fallet med arkitekten kan det alltså handla om att hon höjer rösten och säger ”Jag uppskattar inte den här typen av sexualiserande kommentarer” (namnge). ”Jag tycker att det är gubbigt och oprofessionellt.” (kritisera). ”Jag vill att du slutar med sådana kommentarer” (säg vad du vill).

– I feministiskt självförsvar handlar det mycket om att lyssna på sina känslor, att skruva upp volymen och att säga ifrån. Många kvinnor har lärt sig att lägga locket på och istället accepterar man sexistiska ageranden, även om det känns obehagligt. Men det är viktigt att veta att det som KÄNNS för mig, ÄR för mig.

Genom att få kunskap om könsmaktsordningen och de strukturer som sätter upp hinder för kvinnor i arbetslivet, hoppas också Rebecka Bohlin och Sara Berg på att fler kvinnor ska sluta känna skam och skuld.

– Om man ser sig själv som en del i en struktur är det lättare att istället bli arg: ”det är inte bara jag som känner mig mindre värd”. Flera måste gå ihop för att agera och förändra, till exempel fackligt. Det finns många formella rättigheter i arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen – det är viktigt att veta hur man kan ta vara på dem.

 

Anneli Tillberg

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Publicerad: 2013-10-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!