Verksamhetens webbplatser:

Stora skillnader i arbetsvillkor

Nyhet_kvinna_140305

Kvinnor i arbetaryrken har de sämsta villkoren på en rad områden i arbetslivet. Det gäller arbetsmiljö, arbetstider och anställningstrygghet.

Det framgår av en Jämställdhetsbarometer som LO presenterat. LO-rapporten, som jämför villkoren mellan arbetare och tjänstemän, visar att mycket kan vara gemensamt för båda grupperna – som hög arbetsbelastning, att arbeta under tidspress och att ha ett fysiskt och psykiskt ansträngande arbete.

Men det som verkligen skiljer är vilka möjligheter man har att hantera villkoren. Höga krav i arbetet behöver inte vara negativt, men om de kombineras med litet inflytande är det allvarligt för hälsan, konstaterar LO.

De som har minst makt över arbetet, enligt LO-rapporten, är kvinnor i arbetaryrken. Därefter följer män i arbetaryrken och kvinnliga tjänstemän. Mest makt över arbetet har män i tjänstemannayrken.

Ett exempel är att en fjärdedel av arbetarkvinnorna har tillfälliga jobb och mer än hälften arbetar deltid – något som försvårar möjligheten att styra och ha kontroll över arbetssituationen, enligt LO.

De sämre villkoren för kvinnor i arbetaryrken syns i bl a anställningstrygghet, deltidsjobb, arbetsmiljö och arbetstider.

– De servar alla andra i 24-timmarssamhället, säger Ulrika Vedin, utredare på LO.

Här är några exempel som visar på skillnaderna.

Lön: Män i tjänstemannayrken har nästan 20 000 kronor mer i lön per månad jämfört med kvinnor i arbetaryrken. Huvudförklaringen är att kvinnor oftare arbetar deltid.

Övertid: Tjänstemän arbetar ofta över och tar med sig jobbet hem vilket skapar problem att hinna med familj och fritid. Arbetare har sådana problem på grund av främst oregelbundna arbetstider som gör det svårt att hinna med familj och fritid.

Arbetsmiljö: Kvinnor och män i arbetaryrken har i betydligt högre grad än tjänstemän ett fysiskt tungt arbete. Det gäller framförallt byggnadsarbetare och kvinnor i offentlig sektor. Våld och hot är vanligast bland kvinnor i arbetaryrken och ovanligast bland män i tjänstemannayrken.

  • ·LO:s jämställdhetsbarometer ska ges ut årligen i samband med internationella kvinnodagen. Årets upplaga heter Tid, makt och pengar.

Kommentarer (2)

  1. Skulle likaväl kunnat stå – ”Män i arbetaryrken har de sämsta villkoren på en rad områden i arbetslivet. Det gäller arbetsmiljö, arbetstider och anställningstrygghet.” För så är det inom många branscher. Men ni likt många andra väljer att bara lyfta kvinnors problem och utmaningar. Det är inte att arbeta för jämställdhet.

  2. Generellt sätt har nog kvinnor sämre, framförallt ensamstående. Vad har hänt med jämställdhetsarbetet under denärmsta 20 åren.Visst har en del saker blivit bättre men en hel del har gått åt fel håll. Det är inte bättre i politiskt styrda arbetsplatser, tänker på hemtjänsten och vårdpersonalen. I min värld tror jag på ett bättre samhälle med jämställdhet. Även vi män kan bli diskriminerade, men det är nog vanligare att kvinnor blir det.

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler