Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stora neddragningar på Arbetsförmedlingen

Publicerad: 2018-12-19

Anslagen till arbetsmarknadspolitiska åtgärder ska skäras ner med 2,7 miljarder föreslår Arbetsmarknadsutskottet. Däremot slipper Arbetsmiljöverket besparingskrav.

Arbetsförmedlingens förvaltningskostnader skärs ner med 10 procent, eller 892 miljoner kronor. Anslagen till arbetsmarknadspolitiska program och insatser dras ner med 20 procent – 2,7 miljarder kronor.

Det föreslår nu Arbetsmarknadsutskottet, som i stora drag anslutit sig till Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag. Allt talar för att utskottet förslag röstas igenom i Riksdagen.

Besparingarna innebär bl a att de s k moderna beredskapsjobben avskaffas helt, och att extratjänsterna begränsas till långtidsarbetslösa. Det ska utredas huruvida subventionsgraden och ersättningsnivåerna för dem med extratjänster ska sänkas.

Den nyinrättade Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak), föreslås bli kvar, men med oförändrade anslag. Tidigare aviserade förstärkningar av myndigheten fryser därmed inne. Likaledes nystartade Jämställdhetsmyndigheten och Delegationen mot segregation ska dock avvecklas helt.

Arbetsmiljöverket slipper de nerdragningar på 25 miljoner kronor som M och KD föreslagit, sedan SD röstat emot.

Publicerad: 2018-12-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!