Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Provisionslön stressar taxiförare

Publicerad: 2013-11-27

Långa arbetsdagar, osäkra löner, hot och våld – det präglar arbetsmiljön i taxibranschen, enligt en ny rapport. 

Det är fackförbundet Transport som undersökt taxichaufförers arbetsvillkor. Mer än 1 000 förare i hela landet har fått svara på frågor.

Undersökningen visar bl a att var tredje taxichaufför har blivit utsatt för hot om våld. Drygt var tionde, 12 procent, säger att de utsatts för våld.

En tredjedel arbetar 200 timmar eller mer varje månad. Den genomsnittliga arbetstiden för en taxiförare är 190 timmar i månaden

Mer än hälften av förarna (56 procent) får bara betalt i form av provisionsbaserad lön. En förare som är avlönad med procentlön får en viss procent av det inkörda beloppet. Ackordet ligger vanligtvis mellan 35-40 procent. Ju mer föraren kör in desto bättre förtjänst.

Det leder till långa arbetspass och hög stress då de endast får lön när de har en kund i bilen. Ökad stress ökar också risken för försämrat trafikbeteende, enligt Transport.

– Läget i branschen är akut, nu krävs det politiska beslut för att skapa ordning i kaoset, kommenterar Mattias Schulstad, utredare på Transport.

Den fackliga anslutningen är låg. 52 procent säger att de är medlemmar i facket. Transport menar att det är viktigt att öka allmänhetens medvetenhet om förarnas arbetsmiljö och arbetssituation. Men även förarna har ett ansvar att organisera sig bättre och ställa krav på sina arbetsgivare, anser Transport.

Publicerad: 2013-11-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!