Verksamhetens webbplatser:

Oro för jobbet får sjuka att arbeta ändå

Oro för jobbet får sjuka att arbeta ändåDet är rädsla för uppsägningar, arbetspress och hänsyn till kollegor som får oss att gå till jobbet fast vi är sjuka.

Enligt en undersökning bland medlemmar i det danska fackförbundet HK/Privat (som ansluter anställda inom handeln) säger två av tre att de under de senaste två åren gått till jobbet trots sjukdom.

Drygt hälften av dessa, 58 procent, säger att de gjort det för att kollegorna inte skulle få för mycket att göra, 49 procent på grund av pressen i arbetet och 12 procent på grund av att det är rädda att förlora jobbet.

Det är bland annat hårda nedskärningar som gör att många släpar sig till jobbet trots att de egentligen borde vara hemma och kurera sig, menar företrädare för den fackliga organisationen.

– Det går ut över den egna hälsan, men man riskerar också att smitta arbetskamraterna. Därför ska man hålla sig hemma från arbete, när man är sjuk, menar Marianne Vind, från HK/Privat.

Undersökningen är gjord bland nära 1 400 personer.

Kommentarer (1)

  1. Feber är inget att stanna hemma för i mitt fall… Är ensam på arbetsuppgifterna och har deadlines i stort sett varje vecka (ofta varje dag). Det är väldigt stressande de gånger jag väl är hemma, som tex influensa i en vecka. Kollade mailen i telefonen när jag orkade, dels för att jag ”måste” men mest för att kunna jobba av och inte mötas av lika stor belastning när jag väl var tillbaka.

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler