Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nya riktlinjer mot psykisk ohälsa på jobbet

Publicerad: 2015-09-16

Sjukskrivningar på grund av psykiska diagnoser blir allt vanligare. Nu finns det nya riktlinjer för hur arbetsgivarna ska kunna arbeta förebyggande mot psykisk ohälsa på jobbet.

Psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige och står för omkring 40 procent av alla sjukfall.

En grupp bestående av forskare från bl a Karolinska Institutet och praktiker från olika företagshälsor, har nu presenterat riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetet.

Syftet är att ge företagshälsovården ett underlag, baserat på den senaste forskningen, för att utreda och göra något åt den psykiska ohälsan. Tanken är att företag och organisationer ska arbeta mer förebyggande i stället för att göra akuta insatser när enskilda individer fått besvär.

När det gäller att förebygga sjukfall finns rekommendationer om att arbetsgivaren ska se till att det finns tydliga och tillämpbara policydokument och riktlinjer. Regelbunden kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön är ett bra verktyg, enligt riktlinjerna, om den genomförs med vetenskapligt kvalitetssäkrade frågeformulär.

Ändrade arbetstider är ett annat område som det nya underlaget pekar ut som en del i att förebygga ohälsan. Arbetsgivarna rekommenderas att använda den forskning som finns om hur skiftarbetstider bör ändras för att de anställda ska må bättre.

Samtidigt med de nya nationella riktlinjerna mot psykisk ohälsa presenteras också strategier om hälsoundersökningar via arbetsplatsen. Här visar aktuell forskning att hälsokontroller bör kompletteras med insatser för hälsosamma levnadsvanor för att ge effekt. Syftet med detta underlag är att vägleda företagshälsan till att kunna kartlägga och utvärdera vad som krävs för att underlätta nyttiga vanor bland personalen.

De två forskningsbaserade underlagen riktar sig till företagshälsor och arbetsgivare. De har tagits fram av Företagshälsans riktlinjegrupp, ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Sveriges företagshälsor och arbetsmarknadens parter.

Publicerad: 2015-09-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!