Verksamhetens webbplatser:

Mobbning klassad som arbetsskada

En anställd på en lokalavdelning hos Röda Korset mobbades under flera år. Förvaltningsrätten går nu emot tidigare beslut och klassar mobbningen som arbetsskada. Kvinnan har därmed rätt till livränta.

Det var vid Svenska Röda Korset i Örebro som den kvinnliga anställde blev utsatt för mobbning. Den nu 51-åriga kvinnan var praktikant och anställd på avdelningen i flera år. Hon byggde upp och blev föreståndare för en socialt inriktad verksamhet. När arbetsplatsen senare omorganiserades fick hon en ny chef. Det var då problemen började. Chefen började trakassera kvinnan, tog över hennes arbetsuppgifter och mobbade henne. Kvinnan vände sig till både kollegor och chefer, men inget hände.

Den kränkande särbehandlingen pågick i närmare tre år och till slut, i november 2004, försökte hon ta sitt eget liv.
Hon har sedan dess försökt få upprättelse, genom att anmäla mobbningen som arbetsskada, men Försäkringskassan sade nej.

Kvinnan överklagade då till Förvaltningsrätten i Karlstad, som har en helt annan syn än Försäkringskassan. Rätten klassar kvinnans psykiska ohälsa som arbetsskada orsakad av trakasserierna och mobbningen på arbetsplatsen.

Förvaltningsrätten har hört flera vittnen, tidigare anställda och läkare, bl a psykiatriker Per Borgå, som varit verksam inom Stockholms läns landsting och chef för Röda Korsets center för torterade flyktingar, vars utlåtande väger tungt i rättens bedömning. Han menar att den diagnos som kvinnan hade, posttraumatiskt stressyndrom, är en vanlig följd av mobbning och kränkande särbehandling. Han tror att om mobbning sker på arbetsplatsen som är en plats där man väntar sig att få skydd blir det ofta ett extra hårt trauma.

Försäkringskassan motiverade avslaget med att omorganisationen av Röda Korset innebar att behandlingen av kvinnan omfattades av undantagen i Lagen om arbetsskadeförsäkring. Praxis när det gäller konflikter och kränkningar är att det ställs höga krav för att få visa att sådant ska ha orsakat en skada. Det räcker inte att den drabbade själv tycker förhållandena är kränkande. Inte heller en allmänt otrevlig chef. Förvaltningsrätten anser dock att detta fall, där en överordnad fortsätter att ge omfattande kritik till underordnad utan att ledningen gör något för att lösa situationen, inte omfattas av undantagsreglerna.

Kvinnan som blev uppsagd från Röda Korset och nu är sjukskriven beviljas nu ekonomisk ersättning i form av livänta.

I en kommentar säger Helena Matson, HR-chef i Svenska Röda Korset, att som arbetsgivare har man ett stort ansvar och det är mycket viktigt att lokalföreningarna tar väl hand om sina anställda och följer arbetsrättslagarna.

Kommentarer (6)

 1. Vill önska den drabbade kvinnan lycka till i det fortsatta livet och allt väl till henne Jag har svårt att formulera mig då jag varit med om något som liknar detta. Jag fick ett barnbarn flyttade till annan arbetsplats och kom tillbaka till livet, det går men tar tid. // I-M.

 2. Heder åt Förvaltningsrätten som vågat se sanningen och inte låtit sig manipuleras av försäkringskassans okunninga och oetiska vinklingar av undantagsreglerna..
  Att försäkringskassan hjälper förövarna att förgöra den drabbade är annars mycket vanligt och kostar samhället stora summor i form av sjuk,psyk vård sjukskrivningar och sjukersättningar livet ut . Får de drabbade ingen upprättelse blir de aldrig friska och arbetsföra igen.
  De drabbade skulle aldrig utsätta sig för den häxprocess man tvingas genomgå om man anmäler om det inte vore sant det de säger. När man slutligen anmäler har det gått väldigt långt eftersom skammen är så djup att man drar sig i det längsta för att anmäla.

 3. Hur kan försäkringskassan förljuga arbetsskadade och skylla på
  andra orsaker ÄN VAD DEN SJUKSKRIVNE OCH SKADADE UPP-
  GER? Det är dags att arbetsgivare skall ersätta kränkta och arbets-
  skadade av företagets/organisationens EGNA PENGAR för DESSA ARBETSMILJÖBROTT. Man skall polisanmäla dessa grova
  psykiska brott. Det måste tillsättas EN NY STRAFFLAG OMGÅENDE.
  DET ÄR NUTIDENS STORA HÄXJAKT ATT SOCIALT STÖTA BORT
  TRAKASSERA, FÖRTALA, FÖRNEDRA DUKTIGA ARBETSTAGARE!
  DET ÄR BROTTSLIGT OCH OMORALISKT.
  FÖRÖVARNA SKALL STRAFFAS SOM I FRANKRIKE.

 4. Jag välkomnar Per Borgås jätteinsats med att synliggöra och redogöra för PTSS. Alla som drabbats av detta borde bli tagna på allvar och få sina arbetsskadeanmälningar godkända .Givetvis skall Försäkringsläkarna bli ifrågasatta vid sina bedömningar. I mitt fall förvandlades mitt trauma till ”Artros” – och som jag tvingades in i förtida pension på. En ytterligare kränkning – ovanpå utklassning och utsparkning från en statlig myndighet. Fram med alla felaktiga bedömningar och ge oss upprättelser med vi lever. Lilla Sverige i sin allt för stora kostym, ni maktfullkomliga visa litet moral, kliv ner från era pedistaler – och framförallt reducera inte oss medmänniskor – vi är inga byfånar

 5. Håller helt med Birgitta Klingström.
  Försäkringskassan tillåts kränka människor in i för tidig död. Man bör se till att en annan instans handlägger något så viktigt som arbetsskadeförsäkringarna . Föräkringskassans handlägare är hjärntvättade att tro att de har mandat att förgöra skadade människor .De enda de beviljar livränta är riktigt rika kvinnor och välutbildade högavlönande män .Dem är de rädda för och vågar inte gå emot.Resten avlår de på löpande band helt utan utredning men med lögner och manipulationer.
  Detta spektakel måste få ett stopp.

 6. Jag önskar verkligen den här kvinna en bra framtid och att hon kan gå vidare i sitt liv. men sånt här sitter tyvärr hårt. och att försäkringskassan tror att dom kan behandla männsikor hur illa som helst.
  all mobbing ska verkligen ta stopp på arbetsplatserna, och det hjälper om alla i en grupp går ihop och säger ifrån.
  Lillian J Lindblad

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler