Verksamhetens webbplatser:

Lyft kan ge missfall – vårdyrken utsatta

Lyft kan ge missfall – vårdyrken utsattaKvinnor som lyfter tungt på arbetet har ökad risk för att drabbas av spontana aborter. Det visar en ny dansk studie.

Enligt den nya forskningen så är det framför allt tunga lyft i början av graviditeten som ökar risken för missfall. Och ju fler kilo som kvinnorna lyfter under en arbetsdag och ju tyngre vikterna är, desto större är risken. Projektet visar att risken för spontan abort var förhöjd redan när kvinnorna lyfte mer än 100 kilo om dagen.

Slutsatsen i det danska forskningsprojektet, som redovisas i Magasin Arbejdsmiljö, är att kvinnor ska undvika lyft på arbetet från den stund de blir gravida, om de vill behålla barnet. Forskarna vill gärna se fler studier på området, för att analysera vilka yrken och typer av jobb som är särskilt riskfyllda. Detta för att kvinnorna eventuellt skulle kunna flyttas över till annat arbete under graviditeten.

Enligt forskningsledaren Mette Juhl är 20 kilo för ett enskilt lyft och inte mer än maximalt 100 kilo om dagen en lämplig viktgräns, enbart sett utifrån den aktuella studien. Hon efterlyser dock fler studier för att få ett underlag för mer precisa gränser.

Studien är gjord vid Juliane Marie Centret vid Rigshospitalet i Danmark och fakta har samlats in under perioden 1996 till 2002 bland 71 500 förvärvsarbetande gravida, bland dessa gjorde 2 886 en abort under de sex åren.

Enligt svenska arbetsmiljöundersökningar är andelen som flera gånger dagligen måste lyfta minst 15 kg för män 17 procent och för kvinnor 10 procent.

Exempel på yrken bland kvinnor där det är vanligt med tunga lyft dagligen.

•Undersköterskor, sjukvårdsbiträden m.fl. 28 procent
•Vårdbiträden, personliga assistenter m.fl. 28
•Storhushålls och restaurangpersonal 23
•Maskinoperatörs och monteringsarbete 21
•Förskollärare och fritidspedagoger 19

(Källa: Arbetsmiljön 2011, Arbetsmiljöverket).

Kommentarer (1)

  1. Det är intressant att det är först nu som det verkligen görs en studie på det som kvinnor har för vidare till nästa generation i evigheter. Att man inte ska lyfta tungt när man är gravid är något som man alltid har hört.

    Visserligen hörde jag när jag var på en infoträff som nygravid att det är inte är så att man lyfter tungt och >plopp< har man missfall, utan att man ska lyssna på kroppen. Men också att graviditeter tätt på varandra ökar risken för missfall när man lyfter tungt, så om man var i den riskgruppen skulle man absolut inte lyfta tungt alls. Och min farmor fick missfall när hon kånkade ut vardagsrumsmattan för att piska den.

    Men nu har det alltså gjorts en studie. . . Så bra.

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler