Verksamhetens webbplatser:

Lars begick självmord – nu döms cheferna

Lars begick självmord - nu döms cheferna

Två kommunchefer dömdes idag för vållande till annans död och arbetsmiljöbrott. Östersunds tingsrätt ser cheferna som ansvariga för att ha orsakat socialsekreteraren Lars Perssons självmord.

Den uppmärksammade domen är den första i sitt slag. Bakgrunden är att socialsekreteraren Lars Persson i Krokoms kommun mobbades på sitt arbete. Det slutade med att han begick självmord 2010.

De två cheferna åtalades för vållande till annans död och arbetsmiljöbrott. De ansågs inte ha gjort tillräckligt för att förhindra mobbningen, vilket ledde till socialsekreterarens sjukdom och självmord.

Enligt domen i Östersunds tingsrätt har två cheferna genom oaktsamhet och grov vårdslöshet orsakat Lars Perssons sjukdom och död genom att inte ha fullgjort sitt ansvar enligt arbetsmiljölagen. Cheferna döms till villkorlig dom och dagsböter.

Cheferna har hela tiden nekat till brott. Krokoms kommun säger i en kommentar att det inte känns rimligt att de två har gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. En rad arbetsmiljöåtgärder var vidtagna, hävdar kommunen, som gärna välkomnar en prövning i högre instans.

Domen kan få konsekvenser för andra mobbningsärenden.

Kommentarer (2)

  1. Jag känner igen det även där jag har jobbat.

  2. Det är inte rätt att Krokoms kommun ger fortfarande stöd till fällda chefer! Domstolen har bedömt att cheferna är skyldiga för Perssons sjukdom och död. Men cheferna brukar blunda och soppa den dåliga psykosociala arbetsmiljön under mattan. Hur många liv behöver förstöras i Sverige att man fattar att vuxenmobbning i arbetslivet är ett brott?

    Vuxenmobbning har och jag upplevt på min arbetsplats och min chef har inte agerat i ett och ett halvt år efter det att jag anmälde mobbning. Cheferna reagerade förts när jag blir sjukskriven. ”för sent” bedömer utredarna. Min erfarenhet av vuxenmobbning finns: http://stoppvuxenmobbning.blogg.se
    Vuxenmobbning är psykisk tortyr och ett brott som måste KRIMINALISERAS i Sverige.
    Azemina Timotijevic
    Vimmerby

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler