Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnor får mindre återhämtning på jobbet

Publicerad: 2018-03-15

Varför är kvinnor mer sjukskrivna än män? Större ansvar för hem och barn, brukar svaret lyda. Enligt forskaren Mats Hagberg handlar det i stället om att kvinnor får mindre återhämtning på jobbet.

När det gäller långtidssjukskrivningar är män avsevärt mindre drabbade än kvinnor. Om man tittar på sjukskrivningsdagar efter dag 14 i en sjukskrivningsperiod så har män i snitt fem sådana sjukdagar per år, kvinnor i snitt elva dagar.

Så vad beror skillnaden på? Mats Hagberg, överläkare och professor i arbetsmedicin vid Göteborgs universitet, antog att det berodde på att kvinnor fick sämre återhämtning hemma.

Men hans forskning visade att svaret var ett annat. I en ny studie har han kunnat visa att det i stället var bristen på återhämtning på jobbet som påverkade mest.  Hela 60 procent av skillnaden i långtidssjukskrivningar mellan könen kunde förklaras med brist på återhämtning under arbetsdagen. Detta gällde den äldsta åldersgruppen i undersökningen (50-64 år). Bara 9 procent av skillnaden för samma åldersgrupp kunde förklaras med sådant som låg utanför jobbet. För yngre personer vad sambandet dock inte lika starkt.

– Återhämtning på jobbet är viktigare än vad man tidigare trott, säger Mats Hagberg och fortsätter:

– Den stora skillnaden är belastningen inom yrket, inte vad som händer i hemmet.

När Mats Hagberg talar om återhämtning på jobbet handlar det dels om pauser, dels om kontroll över sin egen arbetsdag. Just upplevelsen av egen kontroll är viktigt för återhämtningen, menar Mats Hagberg.

– Det handlar om att kunna styra över sin arbetstakt och särskilt att kunna styra över när olika arbetsuppgifter ska göras.

Varför får kvinnor då mindre återhämtning på jobbet? En anledning kan vara att fler kvinnor generellt jobbar inom branscher där återhämtningen är sämre, exempelvis inom vården. Men även inom samma yrken kan kvinnor och män behandlas annorlunda, säger Mats Hagberg.

Han ser dock ingen universalmedicin som passar överallt.

– Det finns ingen färdig lösning som passar på alla arbetsplatser. Hur man ökar den egna kontrollen för individen är väldigt olika om man exempelvis arbetar inom skola, vård eller industri.

Mats Hagbergs forskning utgår från 8 000 personers svar om återhämtning i Arbetsmiljöundersökningen, en stor undersökning om arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket ger ut vartannat år. Svaren har sedan jämförts med senare sjukskrivningar för de aktuella personerna.

Publicerad: 2018-03-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!