Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Krafttag krävs för nyanlända med låg utbildning

Publicerad: 2015-09-08

 

Cirka varannan flykting som kommer till Sverige har högst grundskola – de riskerar stora svårigheter på arbetsmarknaden – som ökat under 2000-talet. Komvux når främst utlandsfödda med högre utbildning, visar Du&jobbets granskning.

Antalet unga vuxna med mycket låg utbildning växer i Sverige som en följd av främst ökat flyktingmottagandet. Bland 25-44-åringarna fanns t ex 60 000 utlandsfödda med kortare utbildning än 9 år 2014 – en fördubbling jämfört med år 2000. Totalt finns nu ca 117 000 utlandsfödda i arbetsföra åldrar med så låg utbildning, enligt SCB.

Lägst utbildad är gruppen anhöriga – de flesta kvinnor: 59 procent har en utbildning kortare än nio år.

Det är samtidigt bland lågutbildade som integrationen går sämst, under 40 procent får jobb trots flera år i Sverige, enligt Arbetsförmedlingen. Sverige är ett land med få enkla arbeten – ca 5 procent kräver endast kort utbildning/introduktion.

Komvux når främst utlandsfödda som redan har redan gymnasie-eller högskoleutbildning från hemlandet. Bara var femte – eller ca 17 000 – med högst grundskola pluggade där 2013.

– Vårt utbildningsväsende är inte riggat för den här situationen, säger Mathias Wahlsten, enhetschef för integration och etablering på Arbetsförmedlingen.

Han konstaterar bl a att de två åren i det sk etableringsuppdraget inte räcker för att lågt utbildade ska få ihop en gymnasiexamen. Få – nio procent – studerar vidare. Ännu färre har ett reguljärt arbete utan stöd.

Han påpekar att Sverige behöver ett tillskott på arbetskraft – ca 40 000 per år – för att bl a klara vård och omsorg framöver.

– Men det gäller att människor får rätt utbildning.

·Lycksele har lyckats bättre än många andra kommuner med att få nyanlända i arbete.

·Läs mer i Du&jobbet nr 5/15.

(Bild: Mathias Wahlsten. Foto: Camilla Veide.)

Publicerad: 2015-09-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!