Verksamhetens webbplatser:

Koppla av jobbet helt och må mycket bättre

Koppla av jobbet helt och må mycket bättre

Att arbeta utanför ordinarie tid leder till hälsoproblem. Det framgår av en omfattande studie av anställda i Europa.

I takt med teknikens utveckling har det blivit möjligt att ständigt vara tillgänglig för att arbeta. Det har sina följder.

En undersökning, byggd på uppgifter från 57 000 anställda i EU-länderna, där hälften jobbade på kvällar och helger, vid sidan av sin vanliga arbetstid, visar att den gruppen hade mer problem med hälsan. Det gällde sådant som hjärtbesvär, sömnlöshet, huvudvärk, trötthet, ångest, magproblem och ont i muskler och leder.

Studien är gjord av forskare i Oldenburg, Tyskland. Att kunna koppla av helt befriad från jobbet är nödvändigt för att kroppen ska återhämta sig. Till och med en liten dos av arbete vid sidan om de ordinarie timmarna kan leda till hälsobesvär. Sambandet är mycket starkt, säger forskningsledaren Anna Arlinghaus, till Daily Mail.

•Det finns länder och företag som agerar mot att anställda ska tvingas vara ständigt tillgängliga. Ett exempel är den tyska biltillverkaren Daimler som har installerat programvara i företagets datorer som automatiskt raderar e-post för de som är på semester, skriver Time Magazine.

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler