Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kollegor krockar

Publicerad: 2015-11-18

Tål man inte sina kollegor kan det få konsekvenser. I värsta fall blir det så otrivsamt att man väljer att byta jobb.

Vi kan välja våra vänner, men sällan vilka vi jobbar med. En ny undersökning visar att fyra av tio jobbar tillsammans med någon eller några de inte tycker om. Det är något mer vanligt bland kvinnor än bland män och allra vanligast bland unga, som ännu inte bildat familj.

Mest positiva till sina arbetskamrater är personer som bor på mindre orter, mindre är 5 000 invånare. Där är det bara 23 procent som ogillar kollegorna.

Enligt undersökningen är det kollegans personlighetsdrag som är den främsta orsaken till ogillandet. Nära hälften säger detta. För en av tio är det mobbning eller en konflikt som ligger bakom.

För var sjätte har problemet varit så stort att de en eller flera gånger bytt arbete eller bytt avdelning på jobbet. Sex procent säger att de har försökt att byta jobb.

Många som inte tål personer de jobbar med försöker ändå göra något åt det. Sätten varierar, enligt undersökningen, som redovisas av nrk.no. 20 procent har försökt att lära känna kollegan bättre, ungefär lika många har tagit upp det med chefen, eller direkt med vederbörande. Drygt var tredje försöker undvika personen de ogillar.

Undersökningen är gjord bland 500 arbetstagare i Norge, på uppdrag av konsultfirman Dale Carnegie Training Norway.

Hans Lundgren

Publicerad: 2015-11-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!