Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jobbkärlek ovanligare i Sverige

Svenskarna är inte lika romantiska och vänskapliga på jobbet som arbetstagarna i andra länder. Men de ser färre negativa följder av jobbkärlek.

Publicerad: 2012-09-03

Spirar kärleken på jobbet?  51 procent av de svenska arbetstagarna svarar ja på frågan om det då och då uppstår romantiska förbindelser på deras arbetsplats.

Detta framgår av en undersökning från det internationella bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad, som fyra gånger om året ställer frågor till yrkesverksamma i 32 länder. Den senaste undersökningen fokuserade på kärlek och vänskap.

Siffrorna visar att kärleksförhållanden på jobbet inte är fullt så vanliga hos oss som i många andra länder. Snittet ligger på 57 procent. I länder som Kina, Indien och Malaysia svarar omkring 70 procent att romanser inleds. Minst vanligt är det med arbetslivsromantik i Japan och Luxemburg. Övriga nordiska länder verkar också vara mer romantiskt lagda på arbetstid.

Svenskarna är däremot mer vidsynta än andra när det kommer till kärlekens eventuella baksida.  Åtta av tio tycker inte att det behöver vara problematiskt att ha ett förhållande med en kollega. Bara 19 procent tycker att den ena parten bör byta avdelning, 11 procent att något borde säga upp sig (Snittsiffrorna var 44 respektive 24 procent).

Åtta av tio anser heller inte att den egna arbetsprestationen påverkas negativt om det är de själva som blivit ena halvan av ett par.

Undersökningen tar även upp vänskap på jobbet. 56 procent av de svenska arbetstagarna träffar sina kollegor utanför arbetstid, 60 procent har dessutom en nära vänskap med någon av sina kollegor. I de andra länderna var det överlag vanligare både att träffa arbetskamraterna efter jobbet och fler hade när vänner som också var kollegor (64 respektive 71 procent).

Ytterst få, 11 procent, anser att vänskapen påverkar arbetsförmågan negativt. Var tredje säger att sociala media gör att de har mer kontakt än tidigare med arbetskamraterna utanför arbetstid.

Publicerad: 2012-09-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!