Verksamhetens webbplatser:

Jobbchanserna minskar redan vid 50 år

Jobbchanserna minskar redan vid 50 år

Åldern är ett hinder för att få ett nytt jobb redan vid 50 år. Det tycker närmare var fjärde i Du&jobbets undersökning.

Åldersdiskrimineringen i arbetslivet verkar börja på allvar vid fyllda 50. Åtminstone om man får tro de som besvarat Du&jobbets enkät.

Vi frågade om när åldern bedömdes vara ett hinder vid en jobbansökan, i meningen att personen skulle anses för gammal.

Enligt enkäten, som nära 2 000 personer besvarat – skyddsombud och arbetsmiljöansvariga – säger 23 procent att man börjar bli för gammal för ett nytt jobb vid 50 år. Tre av tio (30 procent) bedömer att ålder blir ett hinder vid 55 och två av tio (20 procent) vid 60.

Det är få som tror att ålder helt  saknar betydelse vid jobbsökande –  att bara kompetens räknas; detta tror enbart 10 procent. Ett dystert resultat, både för individen och för ambitionen att vi alla borde jobba framåt 70-årsåldern.

·Den statliga pensionsutredningen, som lade fram sitt betänkande i våras, ansåg att det behövs ett starkare skydd mot åldersdiskriminering och föreslog att lagstiftningen mot åldersdiskriminering bör stärkas.

Utredningen konstaterar att de få studier som finns pekar på att diskrimineringen av äldre i arbetslivet kan vara omfattande och till och med kraftigare än diskriminering som har samband med etnicitet. Mer än var fjärde arbetstagare över 50 år uppger i enkäter att man har blivit diskriminerad på arbetsmarknaden på grund av ålder. Åtta av tio menar att deras ålder är ett hinder om de vill byta jobb.

(Läs mer i Du&jobbets temamagasin Ålder&arbete).

Kommentarer (9)

 1. Egentligen rätt märkligt att det är på det sättet. Personer över 50år vabbar inte, är oftast mer plikttrogna, tar arbetet på större allvar än yngre, har erfarenhet och rutin, som jag upplever det på vårat företag arbetar 50+:are bra.
  Micke 42år

 2. Jag får det intrrycket också. Är själv på väg mot 60 år.Har arbetat i 30 år har sällan varit sjukskriven. Mår fysiskt och psykiskt bra. Och har erfarenhet av livet och fortfarande intresserad av människor och samhället.

 3. I Förenta staterna är toleransen för åldersdiskriminering NOLL. Samtidigt uppskattas ålder och erfarenhet, precis som den gör i många länder. Sverige är snarast ett trist undantag. bara det att man vid 67 har en lag som i det närmaste kan nyttjas som ett yrkesförbud; du har ”rätt” att arbeta fram till din 67årsdag. det är ju inget annat än en pinsamhet. Självklart hänger tex lagstiftning – tolerans och inställning intimt samman.

 4. Den viktigaste faktorn till långsiktig framgång är kompetsutveckling. Det är därför viktigt att arbetsgivare, facklig organisation och enskild medarbetare ser kontinuerlig vidareutbildning som en viktig framgångsfaktor.
  Därutöver behövs ett kontrakt mellan fack, samhälle och arbetsgivare kring en egentlig kompetensutveckling som ger formell godkänd utbildning som kan valideras.. Denna fråga är lika viktig som våra trygghetsavtal, t ex Trygghetsrådet,TRR eller Trygghetsstiftelsen.

 5. Varför har vi en gräns på 67? Vad skulle hända om den togs bort? Vill företagen ha kvar medarbetaren eller finns det en gräns någonstans där man tycker att personen är för gammal? Kräver man mindre av en äldre person än en yngre? Skulle man bli tvingad att säga upp personer pga att de är för gamla? Eller skulle vi inte få någon yngre personal över huvudtaget in i arbetslivet?

 6. Det sägs att pensionsåldern är 67 år. Men om jag har bestämt att jag ska jobba till 67 år men blir uppsagd och får sluta jobba efter jag fyllt 65 år får jag inte ut A-kassa utan måste ta pension eller gå utan utan pengar. Om jag blir skadad i arbetet mellan 65 och 67 år får jag inte förtidspension. Var är pensionsåldern i praktiken?

 7. Lite konstigt att man pratar om att vi måste jobba längre eftersom det finns en gräns vid 67 där man i princip inte får jobba kvar även om man vill dvs om man inte är egen företagare. Ingvar Kamprad är väl över 80? Många vill gå i pension tidigt men några vill jobba kvar över 67. Föreslår därför att denna gräns tas bort så att personer inte ”tvingas” sluta jobba mot sin vilja. Verkar som att det finns ett tryck från omgivningen att man skall sluta jobba. Vill politikerna samt konstruktörerna av vårt pensionssystem att människor skall jobba längre så vore detta ett naturligt beslut. Har hört Reinfeldt tala om att höja åldern till 70 då man får jobba kvar men varför ha en gräns överhuvudtaget?

 8. På grund av arbetsbrist började jag arbeta inom vården i Norge vid 53-
  års ålder.Fyller snart 69 och arbetar fortfarande.
  Min närmaste chef har uttryckt förhoppningar om att jag skall fortsätta
  även efter 70. Så synen på äldre skiljer sej tydligen mycket mellan våra
  länder.

 9. Har nu sökt 100 jobb det senast halvåret och är 61 år. Jag saknar inte utbildning. Är beteendevetare lärare med leg i tre ämnen plus undersköterska inriktning psykiatri. Har erfarenhet men kommer inte på intervju. Har de senaste läst medicin med bra betyg, många yngre kom knappt upp till godkänt. Trots mina år kunde jag lära mig. Har blivit kallad till intervju. Men de första de sa va att är positiva till äldre också, så de hade kallat mig till intervju de hade missat min ålder. Om jag så va professor skulle jag inte få jobb. Regeringen måste införa en lag att människor över 50år får jobb inom statlig, kommunal eller landsting. Får du jobb efter 50 år är chansen lika stor som att vinna på Lotto. Men ni kanske vill att vi ska gå utan fast heltidsjobb till pension, det blir dyrt både för samhället och den enskilde, kanske sjukdomar och allt möjligt. Dags att prioritera äldre människor som har sådana livserfarenheter. Kände en som varit i fas tre i åtta år, när han gick i pension 65 år fick han hur mycket jobberbjudande som helst, helt sjukt alltihop!

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler