Verksamhetens webbplatser:

Industrijobb lockar inte efter 65

Industrijobb lockar inte efter 65

Mer än hälften av industriarbetarna kan inte tänka sig att arbeta efter 65 års ålder, enligt en ny undersökning.

Allt fler säger att de vill fortsätta jobba efter fyllda 65 år. Men för privatanställda arbetare går utvecklingen åt motsatt håll.

En ny undersökning som pensionsbolaget AMF låtit göra visar att 51 procent av industriarbetarna inte kan tänka sig att arbeta efter 65 år ålder, jämfört med 43 procent för allmänheten. I en liknande undersökning för fyra år sedan sade 46 procent av arbetarna att de ville fortsätta efter 65 år.

Främsta skälet till att inte orka jobba längre är hälsan – man känner sig sliten. Det uppger nästan fyra av tio arbetare, eller 38 procent. För fyra år sedan var det 20 procent som angav hälsoskäl för att inte jobba efter 65 år.

– Vi måste lyssna på de som säger att de inte orkar och försöka hitta lösningar för att öka viljan att arbeta längre. Arbetsmiljöfrågor är viktigt, men även flexibilitet och individuella anpassningar är nödvändigt för att skapa möjligheter att få fler att vara kvar i arbetslivet länge, kommenterar Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF.

•Flexiblare arbetstider och möjlighet att arbeta deltid kan få fler att skjuta upp pensioneringen. Det framgår av en ny undersökning från Manpower.

En tredjedel av svenskarna över 50 år uppger att de kan jobba längre om arbetsgivaren erbjuder deltid.

Nästan lika många, 31 procent, säger att flexiblare arbetstider och chans att i större grad bestämma när och hur de arbetar kan motivera till förlängt arbetsliv.

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler