Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här arbetar man flest övertidstimmar

 

Publicerad: 2017-01-02

Nära var femte person arbetar övertid en vanlig vecka, många utan ersättning. Flest som inte klarar av jobbet inom normal arbetstid finns i Jönköpings och Hallands län.

– Det jag reagerar på är att det är en ansenlig mängd övertid som görs, och det borde rimligen påverka arbetsmiljön negativt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen som tillsammans med Statistiska Centralbyrån (SCB) tagit fram en rapport om hur mycket övertid anställda i landet jobbar.

I snitt jobbar 16 procent övertid en vanlig vecka. Bland dem som jobbar över jobbar man i snitt över 6,2 timmar per vecka – nästan en hel arbetsdag. Unionen har gjort motsvarande undersökningar under ett antal år och siffrorna är relativt likartade under de senaste åren.

– Övertid ska bara användas vid arbetstoppar. Organiserar man arbetet på annat sätt och räknar med en konstant övertid påverkar det stressnivåerna. Arbetet måste kunna utföras inom normal veckoarbetstid, säger Henrik Ehrenberg.

I statistiken är det några län som sticker ut, med störst andel som jobbar över. Jönköping och Halland län ligger i topp. Minst övertid arbetar man i Västernorrland. Skillnaderna mellan olika delar av landet är dock små.

För nära var tredje övertidstimme betalas inte ut någon ersättning.

– Varje timme som inte ersätts är en timme för mycket, säger Henrik Ehrenberg.

Siffrorna gäller för hela arbetsmarknaden, både arbetare och tjänstemän och både offentlig och privat tjänst. Under den aktuella mätveckan var det sammanlagt 714 000 personer som arbetade övertid.

 

Publicerad: 2017-01-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!