Här är företagsklimatet bäst i landet

Johanna Heleander, näringslivsutvecklare, och Lars Björkqvist, kommunchef i Vårgårda kommun, är glada över resultatet.

Vårgårda toppar listan över kommuner med bäst företagsklimat i landet. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv där över 30 000 företagare har tillfrågats. Därefter kommer Gnosjö, Munkfors, Grästorp och Markaryd.

– I Vårgårda vill vi växa och då är det oerhört viktigt att alla delar i samhället samarbetar mot det gemensamma målet säger Johanna Heleander, näringslivsutvecklare i Vårgårda kommun.

I Vårgårda har man en ekonomisk förening, Center of innovation, med en anställd näringslivsutvecklare. Kommunen finansierar en heltidstjänst med två tredjedelar och näringslivet med den sista tredjedelen.

Merparten av företagarna anser att företagsklimatet i Sverige har förbättrats. 42 kommuner får snittbetyget 4 (bra) eller högre i sammanfattande omdöme. Det är dubbelt så många som 2016.

Betyg sätts på en skala mellan 1 och 6 (utmärkt). Totalt får företagsklimatet i Sverige betyget 3,4, i Vårgårda bedöms det ligga på 4,7, det högsta som uppmätts. De tre storstäderna ligger under snittet, Stockholm på 3,2, Malmö 3,1 och Göteborg på 2,3. För att se din kommun, gå till https://www.foretagsklimat.se/

På frågan vilka åtgärder kommunerna bör prioritera leder bättre förståelse för företagandets villkor och bättre dialog mellan företag och kommuner. På tredje plats kommer snabbare handläggningstider.

Frågan om företaget övervägt att flytta har inte ställts i år. 2017 svarade 72 procent nej.

Enkäten har även besvarats av kommunpolitiker, de sätter högre betyg än företagarna på alla områden.