Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

För gammal vid 45

En 30-åring har tre gånger större chans än en 45-åring att bli erbjuden ett jobb.

Publicerad: 2011-03-17

Nyheter-110317

Det visar en ny studie från Linnéuniversitetet i Växjö.

Forskarna har låtit skicka in påhittade ansökningar till riktiga, utannonserade jobb. Personerna som sökte jobben var män, med liknande bakgrund och yrkeserfarenhet. De hade vanliga svenska namn, kallades Anders Johansson och Karl Lindgren. Det enda som skiljde var deras ålder. Den ena var 31 år, den andra 46 år.

Undersökningen har gjorts i serviceyrken, i restauranger och butiker med mycket kundkontakter.

Den yngre mannen fick jobberbjudanden och blev kallad till intervjuer tre gånger så ofta som den äldre till restaurangjobben och fyra gånger så ofta till butiksjobben.

Ålder är därmed den diskrimineringsfaktorn som slår hårdast, enligt professor Mats Hammarstedt, som gjort studien tillsammans med docent Ali Ahmed och lektor Lina Andersson. Den har större betydelse än diskriminering på grund av etnicitet, sexualitet och övervikt.

I tidigare liknande experimentella studier har nämligen forskare vid Linnéuniversitet visat att heterosexuella blir kallade till jobbintervjuer oftare än homosexuella – gäller både män och kvinnor, normalviktiga oftare än överviktiga och svenskar oftare än sökande med arabisk bakgrund. Men åldersdiskrimineringen är alltså ännu tydligare.

– När det gäller diskriminering på arbetsmarknaden har fokus legat kring etniska grupper, säger Mats Hammarstedt, i ett pressmeddelande. Våra resultat visar att åldersfrågan är väl så viktig att diskutera.

Publicerad: 2011-03-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!