Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fler sjuka och arbetslösa fattiga viktigt att anställning är fast

Andelen fattiga bland sjuka, pensionärer och arbetslösa fördubblades mellan 2002 och 2007, enligt en rapport från LO.

Publicerad: 2009-12-10

LO har studerat statistik över inkomster för 20-64-åringar.  Det som LO kallar fattiga är de som har en disponibel inkomst som understiger 60 procent av befolkningens medianinkomst. 2002 var den andelen 8 procent bland de sjuka, arbetslösa och pensionerade en. 2007 var det 16 procent bland sjuka, pensionärer och arbetslösa som hade en så låg inkomst. Största ökningen skedde mellan 2006 och 2007.

Samtidigt har andelen fattiga i befolkningen som helhet i stort sett varit oförändrad, visar LO-rapporten. Andelen fattiga bland arbetare och tjänstemän har legat stadigt kring 4 procent. Fattigdomen är alltså fyra gånger så stor bland sjuka, arbetslösa och pensionärer.
Under samma period, 2002-2007, har inkomstskillnaderna ökat med nästan 20 procent.

Anna Fransson, utredare på LOs arbetslivsenhet, säger i en kommentar att skillnaden har ökat mellan dem som har arbete och de arbetslösa.
Att ha fast anställning blir allt viktigare. Bland arbetare skiljer det ungefär 50 000 kronor per år i inkomst för kvinnor och ungefär 100 000 kronor per män beroende på om man har fast eller tidsbegränsad anställning. Mindre än hälften av alla kvinnliga arbetare har heltidsarbete hela året, jämför med nio av tio manliga tjänstemän.

•Enligt en ny sammanställning som Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort så jobbar allt fler heltid i kommuner och landsting. Sedan år 2000 har andelen heltidsanställda i sektorn ökat med 8 procent. Drygt 80 procent av de landstingsanställda och 70 procent av de anställda i kommunerna arbetar heltid.

Publicerad: 2009-12-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!