Verksamhetens webbplatser:

Fler kommuner motverkar psykiska besvär

fler kommuner motverkar psykiska besvär

Allt fler kommuner arbetar strategiskt för att minska psykisk ohälsa bland den egna personalen. Men fortfarande är det fyra av tio som inte gör tillräckligt.

Det framgår av en undersökning som kampanjen Hjärnkoll gjort bland landets kommuner.

Psykisk ohälsa är den främsta orsaken till sjukskrivning och kostar stora summor, inte minst för kommunerna, som är en av landets största arbetsgivarna, med nära 700 000 anställda. Lärare och omsorgspersonal, ofta kommunalt anställda, toppar listan över sjukskrivna på grund av psykiska besvär. Trots det gör fjärde kommun inga systematiska insatser för att förebygga och agera vid psykisk ohälsa bland den egna personalen.

Många kommuner har dock blivit betydligt bättre de två senaste åren, enligt undersökningen, som bygger på svar från 170 personalchefer i kommunerna.

Av de över 130 kommuner som ingick i samma undersökning 2012 är det 39 procent fler som idag arbetar systematiskt i hela kommunen för att hindra arbetsrelaterad psykisk ohälsa.

Kommunerna har också blivit bättre på rutiner för att chefer tidigare ska kunna agera och fler har infört specifika arbetssätt när anställda med psykisk ohälsa återgår till arbete efter sjukskrivning.

·Läs om psykisk ohälsa i Du&jobbet nr 2!

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler