Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Facket agerar mot mobbning på jobbet

En ny handledning om hur skyddsombudet ska agera när någon mobbas på arbetsplatsen har tagits fram av LO.

Publicerad: 2011-11-09

– Att bekämpa mobbning är en väldigt viktig uppgift för fack och skyddsombud, sa Ulla Lindqvist, LOs vice ordförande, som inledningstalade på seminariet där handledningen presenterades.

Hon framhöll att det är arbetsgivaren som bär ansvar för att arbetsmiljön är bra.

– Men menar vi allvar med allas lika värde och rätt kan vi aldrig se på om någon mobbas.

Det är viktigt att förebygga genom att ta in frågan i det systematiska arbetsmiljöarbete, att arbetsplatsen har en plan för vad man gör om mobbning uppstår och utbildar både chefer och anställda, tyckte hon.

LO har nyligen i en rapport visat att allt fler har monotona arbeten.

– Om jobbet blir utarmat och stressigt hårdnar arbetsklimatet, fler kan bli mobbade.

Hon befarade också att de nya sjukskrivningsreglerna kan påverka risken, arbetsgivare kan hoppas bli av med sjukskrivna efter 180 dagar istället för att ta itu med mobbning.

Vad ska då skyddsombudet göra när någon mobbas? Frågan väckte livlig diskussion.

– Första steget är att lyssna och bygga upp förtroende, sa Kjell Ohlsson, vice ordförande, Pappers avd 3, som varit med om att ta fram handledningen.

– En viktig fråga är vad den utsatta själv vill. Försök inte lösa mobbningsärendet på egen hand.

Lena Jonasson, ombudsman på Kommunal, varnade för att skyddsombud kan hamna i en besvärlig sits om de själva försöker utreda mobbning eller agera medlare.

– Det viktiga är att lyfta frågan och se till att arbetsgivaren kopplar in rätt resurser.

De nästa stegen för skyddsombudet som ingriper mot mobbning, är att tala med chefen eller chefens chef om saken och ta upp frågan i facket.

Föreslå att ledningen tar initiativ till samtal om hur man uppträder mot varandra på en arbetsplatsträff och – utan att nämna namn – klargör att mobbning är oacceptabelt.

Dokumentera vad som händer, är ett annat viktigt råd.

Att använda arbetsmiljölagens 6 kap 6a paragraf för att komma vidare är ytterligare steg om ingen lösning syns.

Skyddsombudet kan alltså begära att arbetsgivaren utreder problemet och vidtar åtgärder. Men skriv så att formuleringarna inte kan vändas mot den utsatta, det finns risk för att mobbningsoffret kan anses ha samarbetsproblem, varnade flera i publiken för.

Arbetsmiljöverket tar inte upp enskilda mobbningsärenden utan granskar om arbetsmiljön är bra. Inga förelägganden har lagts med utgångspunkt från föreskriften om kränkande särbehandling.

Mobbningsärenden är alltså svårhanterliga, om omplacering blir aktuellt är det oftare mobboffret som får flytta på sig än förövarna.

– De flesta mobbare har ingen aning om att de mobbar, sa Anders Eklund, Lärarförbundet. Du kan göra en insats som arbetskamrat om du tidigt säger ifrån, ifall du hör att någon uttrycker sig otrevligt.

Den mobbande chefen är ett oerhört stort problem, tyckte flera. Han eller hon är mycket svår att komma åt.

Krista Kinnari, skyddsombud, Handels kunde dock berätta om sin egen erfarenhet av att ha fått rätt mot en mobbande chef, han bad om ursäkt.

– Många gånger var jag nära att ge upp, det var grova påhopp, men jag ville inte att han skulle vinna…jag tänkte: ”Du blir inte av med mig i dag heller”…

Att chefer högre upp agerade hade betydelse för utgången.

Andra råd från LOs nya handledning är se upp med provocerad uppsägning. Inse att upprättelse och ursäkt är ovanligt. Ge råd om den drabbade vill göra en egen överenskommelse och var beredd på tvisteförhandling.

När någon mobbas på jobbet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Publicerad: 2011-11-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!