Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fack vill stoppa döden i textilfabrikerna

Publicerad: 2013-10-07

Stoppa dödsfällorna i textilindustrin. Det uppmanar fackliga företrädare i samband med världsdagen för anständiga arbetsvillkor – World Day for Decent Work.

Den 7 oktober är en dag för schysta arbetsvillkor – World day for Decent Work, som i år anordnas för sjätte året.

I en debattartikel i Aftonbladet lyfter Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall och Lars-Anders Häggström, förbundsordförande Handelsanställdas förbund, fram arbetet för att förbättra villkoren i för textilarbetarna i tredje världen.

Bakgrunden till artikeln är de svåra arbetsvillkoren i textilföretagen i bl a Bangladesh. I april i år omkom minst 1 127 arbetare och 2 500 skadades när byggnaden Rana Plaza, som inrymde textil- och konfektionsindustrier, rasade i Savar, Bangladesh. Dagarna före katastrofen hade den utdömts och myndigheterna krävde att den skulle stängas. Trots det krävde arbetsgivarna att arbetet skulle fortsättas.

Efter katastrofen har runt 90 internationella klädföretag undertecknat ett avtal med fackliga organisationer om samarbete för att förbättra brand- och byggnadssäkerheten i Bangladesh. H&M och flera andra svenska företag har anslutit sig till avtalet.

De fackliga företrädarna skriver att många andra välkända svenska företag, t ex Ikea, Åhléns och Ge-Kås, som importerar textilier från Bangladesh och andra utvecklingsländer valt att ställa sig vid sidan av avtalet. De uppmanar de berörda företagen att ansluta sig till avtalet om brand- och byggnadssäkerhet.

•Initiativtagare till den fackliga världsdagen är IFS, Internationella Fackliga Samorganisationen. Där ingår 315 organisationer i 156 länder, som representerar 175 miljoner arbetstagare.

Ifjol anordnades 424 event i 74 länder. Tema för årets världsdag är organisering och stopp för otrygga jobb, med dåliga villkor och låg lön. Endast sju procent av världens arbetskraft är organiserad i en facklig organisation.

Publicerad: 2013-10-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!