Verksamhetens webbplatser:

Få jobbar flitigast i delade rum

Få jobbar flitigast i delade rum

Bullret i kontorslandskap leder till att de anställda gör fler fel och blir mindre produktiva. Det framgår av en ny undersökning.

Studien är gjord i Danmark och visar att sex av tio som arbetar i öppna kontorslandskap säger att de har svårt att koncentrera sig.

Var tredje säger att de gör fel i arbetet på grund av buller och andra störningsmoment. Nästan en fjärdedel uppger att bullret innebär att de måste arbeta över för att få ro att slutföra arbetsuppgifterna.

Nästan två av tre tillfrågade, eller 63 procent, förklarar att de arbetar mest effektivt i eget rum, medan bara 13 procent säger att de är som flitigast när de delar rum med andra.

De som plågas av snacksaliga kollegor och mobilsamtal får också besvär i form av huvudvärk och stress. Var femte, 21 procent, säger att bullret ger huvudvärk och 23 procent får stressymptom. Ungefär lika många säger att de blir så utmattade av ljudnivåerna att de har mindre tid över för familjen när de kommer hem efter en dag på kontoret.

Kvinnor är mer påverkade än männen. 28 procent av kvinnorna klagar på huvudvärk mot 15 procent av männen.

Undersökningen är gjord av företaget Analyse Danmark på uppdrag av veckobrevet A4.

Kommentarer (2)

  1. Att det är dåligt med kontorslandskap är väl ingen nyhet , det är inte till för de anställd , det är till för att arbetsgivaren skall kunna flytta om folk efter eget huvud och även för att kunna trycka in fler anställda per kvadratmeter.
    Man talar om ”flexibilitet ” men det har aldrig varit till för de anställdas flexibilitet, det handlar bara om kostnad /anställd/kvadratmeter.

    Har själv jobbat i eget rum och nu de senaste 10-12 åren i landskap.
    Eget rum duger , landskap suger !

  2. Jag håller med om att kontorslandskap bara är till nytta för arbetsgivaren. Har suttit på detta vis i säkert 10 år nu, det går inte att räkna hur många gånger per dag man blir störd av telefoner och besökare. Rekordet togs ändå för ett par år sen av en säljare som var inne på företaget på säljkonferens och använde vårt rum som sitt privata telefonrum! Ingen hänsyn alls… han blev mycket förvånad när vi bad honom gå nån annanstans!
    Nyttan av att ”sitta i arbetsgrupper och kunna kommunicera med varandra” är försumbar.

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler