Verksamhetens webbplatser:

Dödsolycka vid kalkugn i rätten efter fem år

En person dog vid en omtalad kalkugnsolycka i Luleå för fem år sedan. I en känslomässig rättegång prövas nu om platschefen på anläggningen kan fällas för vållande till annans död.

Rättegången påbörjades förra veckan och ska pågå till den 8 februari. Ett 30-tal vittnen ska höras och intresset från allmänhet och press har varit så stort att Luleå tingsrätt fått öppna en extra sal. Rättegången har också präglats av starka känslor. Anhöriga har gråtit och den åtalade platschefen har berättat att olyckan påverkat hans mentala hälsa.

Olyckan skedde en novemberkväll 2011. En stor kalkugn på SSAB:s område i Luleå skulle rengöras. Nordkalk, som skötte driften, hade hyrt in flera underleverantörer för arbetet. Vatten sprutades in i den ännu varma ugnen. Men trots att det skett en incident där en person fick lättare skador samma eftermiddag stoppades inte arbetet. Halv tolv på kvällen skedde så en explosion. Het vattenånga med kalk strömmade ut genom flera hål i ugnen.

En 23-årig man dog och ytterligare fyra personer fick brännskador. En av de fyra fick mycket svåra skador och svävade länge mellan liv och död.

Åklagaren menar att den dåvarande platschefen på Nordkalk gjort sig skyldig till grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och genom vållande till kroppsskada. Platschefen hade inte gjort tillräckligt för att förebygga olycksrisken, menar åklagaren.

Nordkalk har i förhören bestridit anklagelserna om arbetsmiljöbrott. Tillvägagångssättet för att rengöra ugnen var standard, menar man.

– Den valda metoden är en i branschen vanligt förekommande och beprövad metod, sa Nordkalks advokat Robert Lakatos under rättegången, enligt Dagens Arbete.

Nordkalks advokater pekar också på att de skadade kom från inhyrda företag och att det därför inte är uppenbart var arbetsmiljöansvaret ska ligga.

Utöver åtalet om arbetsmiljöbrott krävs Nordkalk också på företagsbot på 3,5 miljoner. Även det bestrider Nordkalk.

Domen väntas komma senare i februari.

//OSCAR MAGNUSSON

Kommentarer (2)

  1. Vad som är anmärkningsvärt är att det tagit över 5år! att få till en rättegång.
    Det skapar inga bra signaler till övriga arbetar Sverige, och för personal som arbetar med arbetsmiljöfrågor.

  2. Jobbar själv med osläkt kalk och det är ingen rolig produkt. Vad jag funderar över är hur hårt man bränt kalken som låg kvar i ugnen. Kalkens reagens kan förändras beroende på bränningen. Normalt spricker kalken vid en reagens på 90 grader. Bränner man den för länge förändras det.

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler