Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Därför lyckas storasyskon på jobbet

Publicerad: 2016-11-23

Är du storebror eller storasyster? Då har du större chans att bli chef än vad dina småsyskon har.

Det framgår av en studie från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering), som jämfört samband mellan syskonordning och personlighet.

Barns placering i syskonskaran påverkar personlighet och yrkesval. Storasyskon uppvisar bättre social förmåga än sina småbröder och småsystrar. De förstfödda har också större uthållighet, initiativförmåga, social mognad och känslomässig stabilitet. De klarar sig också bättre på arbetsmarknaden då de har större chans att hitta jobb och att arbeta som chef.

En förklaring till storasyskons större sociala förmåga är föräldrar engagerar sig mer i dem. De får mer tid och uppmärksamhet. Småsyskon lägger betydligt mindre tid på att läsa läxor. De läser färre böcker, tittar mer på teve och spelar mer datorspel. Föräldrar är också mindre benägna att diskutera skolarbetet med yngre barn.

Enligt rapporten har en förstfödd omkring 20 procent större chans att vara chef jämfört med syskon nummer tre.

Småsyskon driver däremot oftare eget företag. Vad det beror på är oklart. Är de mer riskbenägna eller har det svårare att hitta jobb? Vad forskarna sett är småsystrar har kreativa jobb i större utsträckning än storasystrar.

Vilket kön syskonen har påverkar också. Ju fler äldre syskon av samma kön desto sämre går det för de yngre.

Publicerad: 2016-11-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!