Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dålig beredskap mot hot och våld

Publicerad: 2014-02-19

Två av tre myndigheter gör inte tillräckligt för att förebygga riskerna för hot och våld på arbetsplatserna. Det framgår av Arbetsmiljöverkets inspektioner.

Arbetsmiljöverket har granskat 1 500 arbetsplatser i stat och kommun, för att undersöka vad som görs för att förebygga och följa upp risker för personal som jobbar med myndighetsutövning. Drygt två av tre arbetsgivare, eller 67 procent, fick krav på förbättringar.

Bristerna har gällt sådant som att det saknas rutiner för att hantera våldssituationer och att bedömningen av riskerna inte är tillräcklig.

Hot och våld är inte ovanligt bland anställda som arbetar med myndighetsutövning, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. De senaste fyra åren har 556 arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakade av våld eller hot anmälts i den sektorn. Det kan vara rent våld eller anonyma hot per telefon. Enligt Arbetsmiljöverket är också mörkertalen stora. Klimatet har hårdnat. Många anställda drar sig för att anmäla hot och våld, eftersom det anses vara något som man ska tåla.

– Det är oroande att det finns ett mörkertal och att incidenter med hot och våld mot anställda inte alltid rapporteras. Jag menar att regeringen ska ställa krav på myndigheterna att de har ett system för att rapportera incidenter, kommenterar Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST.

·Anställda på arbetsförmedlingen utsätts för allt mer hot och våld, skriver Metro. I fjol rapporterades drygt 1 400 incidenter. 2010 var motsvarande siffra drygt 900.

 

Publicerad: 2014-02-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!