Verksamhetens webbplatser:

Dålig beredskap mot hot och våld

Dålig beredskap mot hot och våld

Två av tre myndigheter gör inte tillräckligt för att förebygga riskerna för hot och våld på arbetsplatserna. Det framgår av Arbetsmiljöverkets inspektioner.

Arbetsmiljöverket har granskat 1 500 arbetsplatser i stat och kommun, för att undersöka vad som görs för att förebygga och följa upp risker för personal som jobbar med myndighetsutövning. Drygt två av tre arbetsgivare, eller 67 procent, fick krav på förbättringar.

Bristerna har gällt sådant som att det saknas rutiner för att hantera våldssituationer och att bedömningen av riskerna inte är tillräcklig.

Hot och våld är inte ovanligt bland anställda som arbetar med myndighetsutövning, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. De senaste fyra åren har 556 arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakade av våld eller hot anmälts i den sektorn. Det kan vara rent våld eller anonyma hot per telefon. Enligt Arbetsmiljöverket är också mörkertalen stora. Klimatet har hårdnat. Många anställda drar sig för att anmäla hot och våld, eftersom det anses vara något som man ska tåla.

– Det är oroande att det finns ett mörkertal och att incidenter med hot och våld mot anställda inte alltid rapporteras. Jag menar att regeringen ska ställa krav på myndigheterna att de har ett system för att rapportera incidenter, kommenterar Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST.

·Anställda på arbetsförmedlingen utsätts för allt mer hot och våld, skriver Metro. I fjol rapporterades drygt 1 400 incidenter. 2010 var motsvarande siffra drygt 900.

 

Kommentarer (2)

  1. Meget interessant. Hvor finnes rapporten i original?

  2. What youre saying is fully correct. I am aware that everybody need to say exactly the same thing, but I just believe that you put it in the way that everyone can comprehend. I also adore the photos you put in here. They suit so well with what youre trying to say. Im positive youll achieve a lot of individuals with what youve obtained to say.
    Nevaeh http://forum.comicostrich.com/memberlist.php?mode=joined&order=ASC&start=100&sid=1e4067e94db04d849987620a03a69a18

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler