Verksamhetens webbplatser:

Åtta av tio vill trappa ner före pensionen

Åtta av tio vill trappa ner före pensionen

Hälften av befolkningen oroar sig för att de inte kommer att orka jobba fram till pensionen. Det gäller kvinnor i större grad än män. Åtta av tio vill trappa ner de sista åren av arbetslivet.

Enligt en undersökning som fackförbundet Unionen låtit göra säger nära hälften, 48 procent, att de känner sig oroliga för att de inte kommer att orka jobba till de går i pension. En större andel kvinnor och personer i åldrarna 30-49 år (52%) oroar sig för detta.

De allra flesta, 82 procent, säger att de gärna skulle vilja trappa ner de sista åren av arbetslivet innan de går i pension. I åldersgruppen 30-49 år är det hela 88 procent.

Kvinnor och personer i åldern 30-49 år är också mer oroliga rent ekonomiskt för att gå i pension. I hela befolkningen är det två av tre som är oroliga för ekonomin. Bland kvinnor är det 74 procent och för dem i åldern 30-49 år är det 73 procent.

Drygt hälften av allmänheten i åldrarna 18-64 år vill gå i pension före 65 års ålder. Men bara en av fem tror att de kommer att kunna göra det.

Bland de yngre, i åldern 18-29 år, tror 21 procent att de kommer att gå i pension vid 71 års åldern. (Jämfört med 10 procent av samtliga). Men det är bara 3 procent i den yngre åldersgruppen som vill pensioneras sig vid 71 år.

Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg säger i en kommentar att dagens arbetsliv kräver mer flexibla lösningar i slutet av arbetslivet, både genom extra pensionsavsättningar och möjligheten att gå ned i tid

Kommentarer (2)

  1. Jag är en kvinna om 56 år och har jobbat i ca 40 år. Jag känner att det skulle vara suveränt om jag rent ekonomiskt kunde arbeta 6 timmars dag samt då få en dräglig pension. Jag har mycket kunskap och erfarenhet som kan vara till nytta för den yngre generationen. Tänk att få vara handledare/ mentor och finnas som ett tryggt stöd för nya på jobbet. En lärling kan dela timmar med mig. Pengar finns, de behövs bara bli omfördelade så att vi alla blir med. Organisationer och myndigheter är idag så effektiviserade att vi är färre som gör fleras arbetsuppgifter. Många anställda säger inte ifrån utan tystnaden råder. Vi behöver våga vara modiga och tala om när vi inte räcker till. Så kära ni, alla där ute, ta bladet från munnen och stå upp för dig själv . Det är välgörande för b la nattsömnen.

  2. Jag tycker att vi som är närmare pensionen skulle få trappa ner och lära upp nya yngre personer själv jobbar jag i äldrevården har jobbat i 40 år snart det behövs verkligen unga i vården med nya friska krafter och bra ideer . Tack för ordet

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler