Verksamhetens webbplatser:

Ny anställningsform innebar inte uppsägning

Assistansbolaget kunde ändra tillsvidareanställningar till visstidsanställningar för att slippa omplaceringsskyldighet när uppdragen avslutades.

 

 

Ett assistansbolag beslutade att det inte längre skulle finnas tillsvidareanställningar hos bolaget. De 15 arbetstagarna erbjöds istället visstidsanställningar, i form av anställning för viss tid så länge uppdraget varar. De som sade nej skulle sägas upp på grund av arbetsbrist. Arbetstagarna accepterade, men ”under protest”.

Kommunal hävdade att företagets agerande var att jämställa med uppsägningar och stämde bolaget inför Arbetsdomstolen (AD). Man påpekade bl a att arbetstagarna inte skulle arbeta färre timmar. Det enda företaget vann på saken, var att man slapp omplaceringsskyldighet när uppdrag hos en brukare avslutades.

AD kommer dock fram till att arbetsgivaren enligt rättspraxis har rätt att ändra anställningsformen. Då inträder arbetsbrist för dem som inte accepterar detta. Det har även betydelse att visstidsanställningar av den aktuella sorten är vanliga i branschen och tillåtna enligt kollektivavtalet. Därför hade företaget enligt AD rätt att agera som man gjorde.  (AD nr 56/17)

//JONAS FOGELQVIST

 

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler