Verksamhetens webbplatser:

Äldreomsorgen riskera förlora personalen

Nyhet_äldreomsorg_131204

Två av fem anställda inom äldreomsorgen vill inte fortsätta i yrket. Arbetet är för tungt, både fysiskt och psykiskt, enligt en ny forskningsstudie.

Det är doktoranden Anneli Stranz vid Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, som jämfört förhållandena inom äldreomsorgen i Danmark och Sverige. Undersökningen visar att många upplever att arbetsvillkoren och möjligheten att ge de äldre den omsorg som behövs har försämrats under senare år.

Två av fem har det senaste året allvarligt funderat på att lämna sitt jobb. De tycker att arbetet är tungt och känner sig psykiskt uttröttade.

– Om en majoritet av personalen dagligen känner sig trötta och utslitna på grund av resursbrister i arbetet kan man fråga sig hur de ska kunna vara lyhörda för och uppmärksamma de äldres behov, kommenterar Anneli Stranz.

Studien visar att arbetet är tyngre fysiskt och de äldres behov mer omfattande i Sverige jämfört med Danmark. Det betyder att personalen i Sverige måste lyfta mer tungt under en arbetsdag.

En tidigare undersökning från Kommunal visade på liknande tendenser. I den sade mer än en femtedel av förbundets medlemmar att de inte ville arbeta kvar i branschen om tre år. Bland de yngre, under 35 år, var det var tredje.

Enligt de anställda som ville sluta var arbetet fysiskt och mentalt påfrestande och skedde under stor tidspress. Det var svårt att ta paus för toalettbesök, bemanningen var låg – mer än var tredje tyckte att den innebar en risk för de äldre – och stödet från cheferna dåligt.

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler