Verksamhetens webbplatser:

Äldre anställda ökar produktiviteten

Äldre anställda ökar produktivitetenAtt ha anställda i åldern 45-67 år ökar företagets produktivitet.

Det framgår av en ny studie från Tyskland, som i likhet med Sverige har stora åldrande årskullar. Där har man beslutat att höja den allmänna pensionsåldern till 67 år. Precis som i Sverige är det också där svårt för äldre att finna nytt jobb om de blivit arbetslösa efter omorganisationer eller nedläggningar. Svårigheten beror ofta på fördomar mot äldre arbetskraft och dess arbetsförmåga.

De fördomarna är motbevisade, i och med resultat från ny tysk forskning om äldre arbetskraft.

I en ny utförlig rapport redovisar det tyska arbetsministeriet forskningsrön från skilda håll, som bland annat visar att arbetskraftens produktivitet generellt ökar med åldern. I förhållande till genomsnittlig produktivitet är 45-49-åringarna som grupp omkring 0,7 procent bättre, medan gruppen 20-24-åringar producerar 0,3 procent sämre – en gruppskillnad på en procent. 50-åringarnas produktivitet sjunker något, men förblir högre än 40-44-åringarnas nivå.

I organisationer där det finns arbeten som passar för måttligt äldre (45-50 år) och man anställer med hänsyn till detta kan produktivitetsvinsten bli så hög som två procent, enligt rapporten.

Tyskland får nog betraktas som föregångsland både när det gäller forskningen om sambanden mellan äldre arbetskraft och produktivitet och arbetsgivarnas inställning. Sedan år 2000 har ökningen av anställda mellan 60 och 64 ökat mest i EU.

Däremot är Tyskland ännu inte uppe i den svenska sysselsättningsgraden för äldre anställda. Sverige har störst andel anställda i åldrarna 55-59 år i Europa, där mer än 8 av 10 svenskar jobbar. Det samma gäller i åldern 60-64 år, där 6 av 10 i Sverige arbetar, enligt uppgifter från Eurostat.

Jan Enqvist

Kommentarer (5)

 1. Tolkningen av de äldres goda prestationsförmåga är kanske att deras livspussel blivit enklare, att de lärt av erfarenhet hur livet kan fungera väl och ser arbetets sociala sida. Bara en sån enkel sak som att vara lojal mot sin uppgift, vackert beskrivet i den gamla folkvisan ”Om dagen vid mitt arbete”. Tänk om de äldre kunde få fungera som mentorer till de unga i början av arbetslivet.

 2. Jag ser fram emot 65-årsadagen! Även om jag trivs med mitt fria arbete, känns tanken på att helt få råda över sin tid lockande. Trots att jag drabbats av arbetslöshet och svåra sjukdomar har jag kunnat komma igen och kan se fram emot en bra pension. Den ska användas för resor och annat som förgyller livet, man vet ju inte hur länge man får vara frisk. Jag har sett många gå bort kort efter eller kort före sin pensionering. Så om jag uppnår pensionsåldern, kommer jag att bereda plats för yngre förmågor på arbetsmarknaden och stimulera världsekonomin genom hög konsumtion!

 3. På grund av galna spekulationer av banker och pensionsbolag och dålig skattemoral i många EU länder så kommer det att bli ännu värre framöver då gamlingar måst arbeta längre och ungdomar ska gå utan arbete, så kommer kriminaliteten att öka.
  Så det är bara skitsnack att äldre är så effektiva utan man har inte råd att låta folk gå i pension på grund av att man kört ekonomin i botten

  Jag kan tänka mig att vissa grupper kan arbeta längre bland annat politiker men dom kan ju gå i pension redan vid 55år eller tidigare
  ( jobba ??? eller närvara )

 4. Ge ungdomarna arbete också så att undomarna kan bli lika produktiva som dem äldre.

 5. Ge ungdomarna arbete också så att undomarna kan bli lika produktiva som dem äldre. Istället för att anklaga LAS för att hindra undomar att få arbete.

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler