Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

66 journalister dödade i år

2011 är ett svart år för journalistiken och yttrandefriheten. 66 journalister dödades – 16 procent fler än 2010.

Publicerad: 2011-12-22

Att journalister har en utsatt arbetsmiljö visar inte bara det aktuella fallet med de fängslade svenskarna i Etiopien: Martin Schibbye och Johan Persson, utan även nya uppgifter från organisationen Reportrar utan gränser.

Enligt organisationens rapport för 2011 så har 66 journalister dödats i tjänsten, en ökning med 16 procent jämfört med 2010.

•Över 1 000 journalister arresterades – nästan en fördubbling jämfört med året innan, 71 kidnappades, en ökning med 39 procent och nära 2 000 blev fysiskt attackerade eller hotade, 43 procent fler än 2010.

•68 länder censurerar Internet, vilket är en ökning med 10 procent.

Farligaste landet för journalister är Pakistan, där 10 journalister dödades. Flest fängslade journalister finns i Kina, Iran och Eritrea.

•”Domen mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Addis Abeba är mycket allvarlig då de befann sig i Etiopien på ett journalistiskt uppdrag. Deras och andra journalisters möjligheter att arbeta är en förutsättning för pressfriheten som alltid måste värnas och försvaras”.

Det skriver Wanja Lundby-Wedin, LO, Eva Nordmark, TCO och Göran Arrius, Saco, i ett gemensamt uttalande. De fackliga företrädarna uppmanar alla att ”inte spara några ansträngningar” för att få Martin Schibbye och Johan Persson försatta på fri fot.

•Journalistförbundet och Tidningsutgivarna har också enats om ett gemensamt uttalande till stöd för de två journalisterna, som dömts för illegal inresa och förberedelse till terrorverksamhet. I uttalande heter det bl a att det är ett nederlag för pressfriheten att de döms och fängslas på så lösa åtalsgrunder. ”De har inte ägnat sig åt terrorverksamhet, det handlar om vedertagna journalistiska arbetsmetoder.”

•Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i ett uttalande att regeringens utgångspunkt är och förblir att de svenska journalisterna varit i landet på ett journalistiskt uppdrag. De bör så snart som möjligt försättas på fri fot för att också kunna återförenas med sina familjer i Sverige.

Publicerad: 2011-12-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!