Verksamhetens webbplatser:

Nu når förkylningarna sin topp

Nu når förkylningarna sin toppÄr det tomt på arbetsplatsen på grund av sjukdom? Just nu är 175 000 svenskar hemma från jobbet och det är förkylningar som är största boven.

Men snart har det nysts färdigt för hösten, enligt Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa. Följer vi tidigare års kurva så är vi nu inne i slutfasen.
– Det är ingen överraskning att förkylningarna ökar så här års när vi börjar vara inomhus mer och vistas närmare varandra. Arbetsgivare som behöver en jämn och hög bemanning bör se till att det finns marginaler i arbetet och vikarier om det är möjligt, säger Urban Svensson.

September månad är en av de tre perioderna under året med högst sjukfrånvaro. De andra två är mitten av januari till mitten av februari och mitten av december. Men sommarmånaderna och mellan jul och nyår har enligt Urban Svensson ”falskt” låga sjukanmälningstal eftersom det samtidigt är vanligt med ledighet.

Om du är förkyld: sov ut, stanna hemma och undvik fysisk utmattning. Smittspridningen är som störst de första dagarna.

Så kan arbetsgivaren minska smittspridningen:

  • Underlätta god handhygien. Fyll på tvål och se till att det finns handdesinfektion.
  • Uppmuntra medarbetare att stanna hemma vid feber och förkylning. Smittan sprids som mest de första dagarna
  • Ha en positiv inställning till vab. Barn som kommer tillbaka till dagis för snabbt efter en förkylning är mera mottagliga för nya virus.
  • Se över om det går att jobba hemifrån och är det möjligt ha cirka 2-3 meter mellan arbetsplatserna.

Tina Augustsson
Reporter
tina.augustsson@duochjobbet.se

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler