Verksamhetens webbplatser:

Icke-rökare får extra ledigt

Icke-rökare får extra ledigtAnställda som inte röker bör belönas. Det anser arbetsgivare i Norge och ger icke-rökarna extra ledigt.

Konsultföretaget Infotjenster i Sarpsborg ger alla som inte röker två dagar ledigt varje år, att ta ut när de vill.

Företaget har 115 anställda och arbetsgivarna menar att icke-rökarna är mer produktiva. Rökpauser kostar företaget i förlorad arbetstid och det är mer lönsamt med lediga dagar till de rökfria.

Ett annat exempel är fartygskoncernen GriegGroup i Bergen, med 500 anställda, där alla rökfria får en extra ledig dag. Det kom till för att motivera rökare att fimpa för gott och få dem att leva hälsosammare.

I Norge blir det också allt vanligare att arbetsgivare har rökfrihet som krav vid anställning – något som hälsominister Anne-Grete Strøm-Erichsen gillar. Hon vill strama åt tobakslagen för att minska antalet rökare i Norge, skriver den norska tidningen Vårt Land.

•Idag, torsdagen den 31 maj, infaller Internationella dagen mot tobak. Den Europeiska arbetsmiljöbyrån har med anledningen av dagen startat kampanjen ”Rökfria arbetsplatser”. Tanken är att uppmana arbetsgivare och anställda att få bort tobaksrök från arbetsplatserna i hela Europa.

Kommentarer (1)

  1. Går nog inte att genomföra i Sverige. Då blir säkert rökarna kränkta och först kränkt vinner ju som bekant!

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler