Arbetsmiljön tar smällen i småföretagens tid » Du&jobbet
Verksamhetens webbplatser:

Arbetsmiljön tar smällen i småföretagens tid

Fyra av fem nya jobb sedan 1990 har tillkommit i företag med färre än 50 anställda, slog organisationen Företagarna fast i en rapport för några år sedan. Andra undersökningar har pekat i liknande riktning.

På många sätt är det kul. Mindre företag innebär ofta kortare beslutsvägar, att hierarkierna inte sitter i väggarna på samma sätt och att det är lättare att få till nytänk.

Men det finns ett aber – arbetsmiljön.

I sammanhang efter sammanhang återkommer samma visa. Ett genomtänkt och systematiskt arbetsmiljöarbete är svårare att få till på mindre arbetsplatser än på de stora.

Här är några exempel som jag mött under senare tid:

  • För regeringens räkning utredde Kurt Eriksson hur framtidens arbetsliv går ihop med våra arbetsmiljöregler. När jag intervjuade honom förra året konstaterade han att mindre företag sällan har vare sig tillräckliga resurser eller kunskap om arbetsmiljöfrågor.
  • Användningen av farliga kemikalier ökar inom många serviceyrken. Antalet fall av kontaktallergi och eksem ökar starkt. Vilka är värst drabbade? Jo, små företag och inte sällan egenföretagare som inte har pengar eller tid att ha bra hygienutrymmen, inte har de säkraste skyddskläderna och så vidare.
  • I en annan intervju talade jag med en kvinna som var väl insatt i säkerhetsfrågor inom lastbilsbranschen. ”De stora företagen har relativt bra koll, det är ofta i de mindre företagen de händer olyckor”, sa hon.

Så hur ser vi till att arbetsmiljön blir bra även i alla små och mindre företag?  Bättre stöd från Arbetsmiljöverket, föreslog utredaren Kurt Eriksson. Det finns säkert andra förslag.

Men det är ingen lätt nöt att knäcka.

//OSCAR MAGNUSSON

Kommentarer (1)

  1. Forskningsinstitut som Swerea och RISE arbetar med att hjälpa små företag med ny teknik och ökad effektivitet. Vi hjälper redan företag att ersätta hälsofarliga kemikalier,med bättre alternativ och utvecklar verktyg som minskar risken för vibrationsskador. Arbetsmiljöverket borde använda forskningsinstitut i större utsträckning för att stödja små företag i arbetet med en bättre arbetsmiljö.

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler