Verksamhetens webbplatser:

Är det slutslimmat snart?

Arbetslivet har länge rensats på stödresurser, personer som ser till att vardagen och administrationen fungerar. Sekreterare, assistenter och vaktmästare har sagts upp. Det är dags för omtänk!

Poliser som är sina egna sekreterare, lärare som fastnar vid kopiatorn, läkare som dokumenterar istället för att träffa patienter, chefer som springer ärenden – listan kan göras lång. Det är följderna av ett rationaliserat arbetsliv där man bl a sparat in på kringtjänster.

Kontorssekreterarna har t ex blivit 19 procent färre och vaktmästarna 23 procent färre mellan 2005 och 2013. Den slimma trenden har även gjort det svårt att omplacera medarbetare som under en period behöver göra något annat.

Nu sammanfaller dock ropen på fler enkla jobb åt nyanlända med stora svårigheter att rekrytera lärare, poliser, sjuksköterskor m fl viktiga yrken. Kanske kan lärare som måste göra adresslistor användas bättre? Är bantningen med andra ord över?

Det finns tecken på det. Kommuner och landsting har börjat se över sin organisation och leta efter arbetsuppgifter som kan utföras av andra yrkesgrupper, enligt SKL.

Tröskeln till arbetslivet skulle bli lägre med fler tjänster som vaktmästare eller assistent.

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler