Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Seglivade myter om kvinnolöner

Hur många gånger kan man upprepa påståenden som inte stämmer? Fakta sparkar, men myterna om vad som skulle höja kvinnors löner är extremt seglivade.

Publicerad: 2011-09-27

Igår var jag på ett seminarium om LO:s lönerapport för år 2011, Löner och löneutveckling år 2000 – 2010 efter klass och kön. Rapporten visar bland annat att medellönen för kvinnor är 84, 4 procent av medellönen för män. Bland arbetare är skillnaden mindre. Där är medellönen för kvinnor 20 700 kronor och för män 23 900 kronor. Räknat i procent är arbetarkvinnors medellön 88 procent av arbetarmännens. De här skillnaderna beror främst på att kvinnor och män arbetar inom olika sektorer.

Eva Östling Ollén, VD Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, upprepade envist att bara kvinnorna inom offentlig sektor får möjlighet att välja mellan fler arbetsgivare kommer de kunna påverka sin lön.

Det har Kommunal fått höra länge men ännu inte sett hända. Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund konstaterade på seminariet att det inte är så att fler privata arbetsgivare inom välfärdstjänsterna har lett till högre löner.

I början av 1990-talet hade Kommunal ungefär 10 000 medlemmar med privata arbetsgivare, idag är 140 000 av Kommunals medlemmar privatanställda. De arbetar framför allt hos privata utförare av offentligt finansierade välfärdstjänster och de har inte högre lön än medlemmarna med offentliga arbetsgivare.

Dag Klackenberg, VD för branschorganisationen Svensk Handel, däremot trodde inte på högre löneläge inom offentligt finansierad sektor överhuvudtaget. ”Om du höjer lönerna här får du en skatterevolt”, sa han och pekade på äldreomsorg och barnomsorg.

Jämfört med Eva Östling Ollén är Dag Klackenberg i alla fall klarsynt. I stort sett alla yrken inom icke skattefinansierad privat sektor har ett betydligt högre löneläge än yrken med motsvarande utbildningskrav, kompetenskrav och svårighetsgrad i skattefinansierade verksamheter inom och utanför den offentliga sektorn. Tycker svenska folket att det ska vara så? Är det rimligt att politiker år efter år tillåter systematisk värdediskriminering av anställda vars löner bekostas av skattemedel?

Publicerad: 2011-09-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!