Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Mångfald. Vad är det egentligen?

Vad är egentligen mångfald? Ofta kopplas ordet samman med, eller till och med blandas ihop med, mångkultur och i många sammanhang menar man helt enkelt etnicitet när man talar om mångfald. Det är dags att vi blir tydligare med vad vi menar, för hur ska vi kunna prata om mångfald när vi inte ens vet vad det betyder?

Publicerad: 2011-11-14

Med mångfald menas ALLA. Du, du och du.
Mångfald är allt som gör en människa unik. Detta inbegriper såklart etnicitet, religion och ursprung, men många gånger är det andra saker som betyder mer för en person personlighet än just dessa ovan nämnda egenskaper. Saker som hur en person växt upp, familjeförhållanden, vad en person har för utbildning och arbetslivserfarenhet, fritidsintressen eller om personen växt upp i en storstad eller på landsbygden har större inverkan på personens personlighet. Så se dig omkring på din arbetsplats. Är ni lika varandra? Synd. För oavsett om ni är x antal män från Svedala eller x antal kvinnor från Teheran i ungefär samma ålder, så är ni säkert oftast rätt överens hela tiden om hur saker och ting bör skötas. Vilket ofta leder till att det inte direkt är några banbrytande idéer som ploppar upp på mötena. Det är ju trevligt att tycka lika, men hur innovativt blir det egentligen? Står ni er i konkurrensen med företag vars personalstyrkor speglar hela samhället?

När man som vi arbetar med mångfald och organisationsutveckling stöter man på mycket myter och motstånd, framför allt gällande vad mångfald är. Exempelvis är det många som tror att det handlar om att exempelvis invandrare eller kvinnor skulle bidra med något annat och något mer, och framför allt bättre, än de ”vanliga” vita heterosexuella männen i ledningen. Diskussionen blir infekterad från två håll. Den vita mannen som upplever sig kritiserad och får känslan av att hans kompetens inte är värd lika mycket. Kvinnan som upplever att hon ska komma och bidra med något nytt, en ”frisk fläkt” och någon med annan kulturell kompetens som ska komma och bidra med något ”annat” och nytt och fräscht. Men om man som kvinna, invandrare, etc inte känner att man gör det då? Om man är trött på att vara den som ”kommer med det andra perspektivet”. Då är det lätt att man blir rätt trött på allt snack om mångfald. Så, dags att reda ut begreppet och se att vi alla bidrar till mångfalden!

För det man vinner på att rekrytera in en blandad personalgrupp är att man får in fler perspektiv vilket leder till högre kreativitet och ett stort mervärde till organisationen. I morgon berättar vi mer om hur företag kan tjäna på att arbeta strategiskt med mångfaldsfrågan!

Karin Bogren, grundaren av KBOOM Consulting.
Sara Ek, konsult hos jämställdhetskonsulterna Add Gender.
•Tillsammans har de startat kursen Diverse Talent Program.

Publicerad: 2011-11-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!