Verksamhetens webbplatser:

Mångfald. Vad är det egentligen?

[Bloggprofil]

Karin Bogren och Sara Ek


Ålder: Sara 27 och Karin 30
Bor: Stockholm
Yrke och företag: konsulter inom strategiskt mångfaldsarbete,
Brinner för: Alla vinner om organisationer blir bättre på att ta vara på kompetens i alla former!

Vad är egentligen mångfald? Ofta kopplas ordet samman med, eller till och med blandas ihop med, mångkultur och i många sammanhang menar man helt enkelt etnicitet när man talar om mångfald. Det är dags att vi blir tydligare med vad vi menar, för hur ska vi kunna prata om mångfald när vi inte ens vet vad det betyder?

Med mångfald menas ALLA. Du, du och du.
Mångfald är allt som gör en människa unik. Detta inbegriper såklart etnicitet, religion och ursprung, men många gånger är det andra saker som betyder mer för en person personlighet än just dessa ovan nämnda egenskaper. Saker som hur en person växt upp, familjeförhållanden, vad en person har för utbildning och arbetslivserfarenhet, fritidsintressen eller om personen växt upp i en storstad eller på landsbygden har större inverkan på personens personlighet. Så se dig omkring på din arbetsplats. Är ni lika varandra? Synd. För oavsett om ni är x antal män från Svedala eller x antal kvinnor från Teheran i ungefär samma ålder, så är ni säkert oftast rätt överens hela tiden om hur saker och ting bör skötas. Vilket ofta leder till att det inte direkt är några banbrytande idéer som ploppar upp på mötena. Det är ju trevligt att tycka lika, men hur innovativt blir det egentligen? Står ni er i konkurrensen med företag vars personalstyrkor speglar hela samhället?

När man som vi arbetar med mångfald och organisationsutveckling stöter man på mycket myter och motstånd, framför allt gällande vad mångfald är. Exempelvis är det många som tror att det handlar om att exempelvis invandrare eller kvinnor skulle bidra med något annat och något mer, och framför allt bättre, än de ”vanliga” vita heterosexuella männen i ledningen. Diskussionen blir infekterad från två håll. Den vita mannen som upplever sig kritiserad och får känslan av att hans kompetens inte är värd lika mycket. Kvinnan som upplever att hon ska komma och bidra med något nytt, en ”frisk fläkt” och någon med annan kulturell kompetens som ska komma och bidra med något ”annat” och nytt och fräscht. Men om man som kvinna, invandrare, etc inte känner att man gör det då? Om man är trött på att vara den som ”kommer med det andra perspektivet”. Då är det lätt att man blir rätt trött på allt snack om mångfald. Så, dags att reda ut begreppet och se att vi alla bidrar till mångfalden!

För det man vinner på att rekrytera in en blandad personalgrupp är att man får in fler perspektiv vilket leder till högre kreativitet och ett stort mervärde till organisationen. I morgon berättar vi mer om hur företag kan tjäna på att arbeta strategiskt med mångfaldsfrågan!

Karin Bogren, grundaren av KBOOM Consulting.
Sara Ek, konsult hos jämställdhetskonsulterna Add Gender.
•Tillsammans har de startat kursen Diverse Talent Program.

Taggar:

Vill du blogga? Maila oss!

 • För att motverka skräppost ber vi dig att fylla i orden som visas i textrutan.

Kommentarer (1)

 1. Motarbetar Arbetsmiljöverket mångfald?

  Jag titta på arbetsmiljöverkets hemsida efter det att de varit och gjort en inspektion på min arbetsplats ….. ”att spegla mångfald och samhälle” verkar vara ett koncept som helt gått dem förbi, det ser nästan ut som Arbetsmiljöverkets personalpolicy styrs av Sverige Demokraterna ….

  Ursäkta, Jimmy nu var jag faktiskt orättvis mot er inom SD, ni verkar faktiskt ha mer mångfald än Arbetsmiljöverket.

  Jag har ärligt aldrig sett något liknande …. hela Arbetsmiljöverket ser ut som ”turistklyscha” om hur Sverige ser ut….

  Jag väntar med intresse på att chefen för inspektion region väst publiceras. Om det finns någon som helst vilja hos denna myndighet att ”spegla samhället” så blir det inte en till blond svensk….

  Ett litet plus för myndigheten är att balansen kvinnor män är ganska bra… men mångfald är mer än så..

  Det kan ju inte vara så att det inte finns en enda kompetent sökande med invandrarbakgrund eller?

  Kanske DO skulle titta in på detta?

Lämna en kommentar

Epostadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publiceringsregler