Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Hur gör du när dina medarbetare inte mår bra?

Att hantera medarbetare som inte mår bra är en utmaning i sig. Ofta bär en medarbetare som agerar på ett märkligt sätt på en inneboende frustration som kanske inte alls har med arbetet att göra. En person som inte mår bra kan agera på många olika sätt och beter sig illa mot sina kollegor på lika många olika sätt.

Publicerad: 2012-10-12

Det är lätt att vara ledare och chef i medgång men hur är det att vara ledare i motgång, när det krisar? Jag vill gärna tro att i motgång kliver ledaren fram – att hon eller han inser vikten av att verkligen vara en ledare och inte bara chef. Jag vet dock av erfarenhet att det inte alltid är så och faktum är att vi ledare och chefer inte är mer än vanliga människor vi också även om vi valt en bana som gör att vi behöver anstränga oss mer.

Det betyder inte att vi ensamt är ansvariga för hur våra medarbetare mår – ansvaret ligger hos medarbetaren själv. Däremot har vi ett ansvar för att hon eller han mår så bra som han eller hon kan göra på sin arbetsplats. Det finns en mängd positiva effekter som du relativt enkelt kan uppnå med ditt ledarskap, men hur gör du när du märker att dina medarbetare inte mår bra eller fungerar lika bra som tidigare?

Motgång kan handla om så mycket – kriser av olika slag, stress, sjukdom och på din arbetsplats finns olika typer av omständigheter som t ex under vissa förutsättningar kan leda till flertalet sjukdomar. Sjukdomar av olika karaktär – allt från stressrelaterade sjukdomar till alkohol- och drogrelaterade problem. Symptom på dessa bör åtgärdas så fort som möjligt, ju snabbare åtgärd, desto bättre prognos till förbättring.

Hur kan du se symptomen? Hur kan du se vad som är vad? Självklart finns det symptom som går att se men det kan vara nog så svårt att se vad som är vad. Rätt diagnos är det egentligen bara en läkare som kan ställa, men du som ledare eller chef kan dock lära dig se tecknen när det är dags för dig att ta ett sk ”svårt” samtal med din medarbetare.
Några symptom på tidiga varningssignaler som visar på att det kanske inte står rätt till är sömnproblem, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, spänningsvärk, huvudvärk, ont i nacken, ryggen, musklerna, viktminskning/ökning, magbesvär, hudbesvär, nedstämdhet, måndagssjuka etc.

Ett relativt enkelt och effektivt sätt att få reda på hur dina medarbetare har det är att börja ställa frågor som: Hur mår du? Hur har du det? Hur kan jag hjälpa dig? Hur tycker du att samarbetet fungerar med dina kollegor? Hur känner du att balansen mellan ditt arbetsliv och privatliv är? Jag har sett att detta och detta har hänt – vad kan du berätta om det?

Du märker
rätt så snart om något inte står rätt till och då är det viktigt att du påminner dig om att du inte är en läkare. Hjälp då dig själv och din medarbetare genom att ta professionell hjälp för att hjälpa att ställa rätt diagnos för att kunna sätta in rätt rehabilitering.

Vänta inte tills du är säker på varför din medarbetare mår dåligt! Visa att du bryr dig om! Våga ställa personliga frågor – du kan rädda liv.

Publicerad: 2012-10-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!