Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Finns du på Facebook?

Ställer du den frågan till dina vänner? Finns du på Linkedin? Kanske du frågar dina kunder och kollegor. Twittrar du? Undrar kanske andra omkring dig. Både vänner, bekanta, kollegor och kunder.

Publicerad: 2009-11-26

Frågan är var du finns och var du vill finnas. De olika generationerna har stora klyftor idag. Klyftor som man antingen måste överbrygga eller helt enkelt ärligt talat skita i. Men kan man det?

För dem som är hyfsat uppdaterad på dagens teknik eller vi kan säga den som använder sig av den teknik som finns – mobil, dator, internet – är nog frågan först och främst: Klarar jag mig utan det? Mitt svar är: Nä, det gör du inte. Inte om du redan är en kvalitativ användare av tekniken. Men, det är upp till dig själv hur du använder det.

Jag satt på en lunch häromdagen och pratade med en kille som var ung och dessutom jobbade som webbansvarig. Han var och är naturligtvis uppkopplad både här och där. Med skillnaden att han vet att det är ok att ”bara” vara en lyssnare på Twitter. Hans följare vet det. Där ligger hemligheten bakom hur och varför man ska använda sig av de nya medierna. Anledningen till att man ska använda tillexempel Twitter är att man där får ta del av allt det nya. Man får från grunden lära sig hur det fungerar och man kan med rak rygg säga: JO, jag är med där.

Nästa steg är att ta reda på, för egen del, vad man ska med det till och hur man själv vill använda det. Kanske är du en lyssnare. Kanske är du en oerhört aktiv person. Kanske är du aktiv bland dina vänner på Facebook, för att hålla kontakten. Men du skulle aldrig för ditt liv blanda in dina kollegor eller kunder. Det är helt ok. Det viktiga är att du lärt dig vad det är och sen fattat ett beslut.

Dagens ungdomar (de under 18) twittrar inte. När jag frågade mina tonåringar om de visste vad Twitter var så tittade de på mig med en frågande min. De hade ingen aning! Varför? Troligen för att just Twitter kräver en konstant närvaro. En närvaro som man som skolungdom har svårt att klara av. De har inte heller möjligheten att ha till exempel en mobilräkning på flera hundra kronor. Alltså twittrar de inte. Men den dag de kan då lär de göra det. Utan tvekan.

Men alla dem som inte använder dagens teknik fullt ut. Som kanske bara sitter vid datorn när räkningarna ska betalas eller ett recept ska hittas. Som med nöd och näppe klarar av att läsa eller skicka ett e-postmeddelande. Hur ska de göra? Precis samma som alla vi andra. Ta reda på vad det är och fatta ett eget beslut. Använder man inte tekniken idag så kan det kanske vara svårt att förstå varför man ska prata på Facebook. Eller så upptäcker man helt plötsligt att det är en fantastisk möjlighet att återknyta kontakt med gamla vänner och släktingar!

Jag avslutar mitt gästbloggande här på Du&Jobbet med en uppmaning. Ta reda på vad allt det nya innebär. Fatta sedan själv ett beslut utifrån var just DU vill vara synlig!

Välkommen in till min blogg.

Publicerad: 2009-11-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!